2024. május 3. - Tímea, Irma

Reneszánsz lakoma Mátyás tiszteletére

Mátyás király kedvenc vadászóhelye volt a bakonyi erdő, különösen Várpalota és környéke, s az "igazságos", nagy király trónralépésének 550. évfordulója tiszteletére három napon át tartó programsorozatot rendeznek és reneszánsz lakomát tartanak a dunántúli
2008. augusztus 22. péntek 07:44 - Hírextra

Pénteken 18 órakor a várpalotai várban az Orphenia Lyra reneszánsz együttes zenei kíséretével zenés várbejárást tartanak, közben a vár körül felállítják a magyar és a török tábort, megnyitják a reneszánszkori kézművesutcát is, a várszínpadon pedig a körmöcbányai Barbakana zenekar ad koncertet. Az est a veszprémi Pannon Várszínház Kinizsi Pál című drab előadásával zárul.


Szombaton már hajnali 5 óra 30 perckor ébreszti a müezzin a muszlim tábort, majd a magyar vitézek tábora "kel életre", és portyára indulnak. Ezt bajvívások követik, s a további vitézi próbákon szerepel például még ágyúgolyó-hajítás, palloskitartás és íjászat is - tájékoztatott a szervező.
Délben ismét müezzin szólítja imához a török tábort. A gyermeksereget középkori mutatványosok és a Langaléta Garabonciások szórakoztatják.


Délután felvonulást tartanak a belvárosban a történelmi magyar zászlókkal, később várvívás lesz a várfalon; Thury György várkapitány felvonatja a lobogókat a vár fokára, eközben ágyúzás hallatszik majd, és a törökök rohamot indítanak az erődítmény ellen. A győztes várvédő kapitány vacsorára hívja vitézeit és a várnépet: reneszánsz lakomát tartanak, a vitézek - köztük Gyulaffy László, híres törökverő, Csobánc kapitánya is - Hunyadi Mátyásra, az igazságos nagy királyra emlékeznek a lakomával és sok adomával.


A lakoma alatt reneszánsz dalok, zeneszámok hangzanak el és tűzdobálók adnak műsort.
Vasárnap reggel ismét török és magyar tábori ébresztő lesz, majd fegyverszemle és vitézi toborzás következik, illetve a janicsároknak a várostromra való kiképzését szemlélhetik meg az érdeklődők. Eljátsszák azt is, hogy árulás történik a várban, összeül az ítélőszék, majd az áruló "akasztása" következik.


Délben ezúttal is müezzin szólítja imára a muszlim tábort, a magyar vitézek pedig vasárnapi misére mennek. Délután vitézi párbajok lesznek, - kopjatörés- és dzsigitbemutató -, s megint várostrom következik, ám ezúttal a törököknek sikerül is elfoglalniuk a palotai erősséget. A vitéz végváriak azonban visszafoglalják a várukat, és a vert török sereg elvonul Várpalota alól.


Este az érdeklődők a várszínpadon a Forrás Színház előadásában Heltai Gáspár: Ponciánus császár históriája című reneszánsz komédiáját láthatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását