2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Föld, víz, tűz, levegő az Akadémián

Szimbolikusan a négy elem - a Föld, a víz, a levegő és a tűz - köré csoportosulnak a Magyar Tudomány Ünnepének idei eseményei - hangsúlyozta Pálinkás József. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az elnökségi ülés
2008. július 16. szerda 20:03 - Hírextra
Tájékoztatása szerint 2008-at az ENSZ a Föld Bolygó Nemzetközi Évének nyilvánította. Ezzel összhangban a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénytanácsa ezt a témát választotta vezérgondolatául. Az eseménysorozat mottója: A tudomány az élhető Földért.

Mint Pálinkás József kiemelte, az idén is egyhónaposra tervezik a rendezvénysorozatot, s az ország különböző helyszínein lesznek előadások, ám az idén az első hét eseményeire helyezik a fő hangsúlyt. "Tematikusan úgy épül föl, hogy első napon a Föld és a hozzá kapcsolható kérdések szerepelnek, a második napon a víz, a harmadikon a levegő, a negyediken a tűz, az ötödiken pedig az ember lesz a központi téma" - magyarázta az MTA elnöke.

Kifejtette: míg az első négy eseménynek az Akadémia székháza ad otthont, az utolsónak Debrecen, jelezve, hogy jövőre a cívis város lesz a helyszíne a Magyar Tudomány Ünnepe központi rendezvényének.

"A rendezvények nem csupán a földtudományról, vagy a meteorológiáról szólnak, hanem mindazokról a kérdésekről, amelyek hozzájuk kapcsolódnak. A tűznél szó lesz egyebek közt az atomenergiáról, ahogy az alternatív energiaforrásokról is" - magyarázta Pálinkás József, hozzátéve, hogy az előadásokon megvilágítják a kérdések társadalomtudományi hátterét is.

Az MTA elnöke kitért a Tudomány Világfórumára (World Science Forum/WWF) is, amelyet 2009 novemberében negyedik alkalommal rendeznek meg Budapesten. A rendezvény munkacíme Science and Future (Tudomány és jövő). "A jövő nagy kihívásaira csak a tudomány eszközeivel adhatunk választ. Így volt ez már az elmúlt évszázadban, a jövőben pedig még inkább így lesz" - magyarázta a témaválasztást az Akadémia elnöke.

Mint kifejtette, a tudomány tette lehetővé, hogy az ember ilyen mértékben átalakítsa a Földet.
"A pozitív változások, ahogy a negatívak is, egyaránt a tudomány termékei. A károk egy része abból származik, hogy a tudomány olyan hatalommal ruházta fel az embert, olyan eszközöket adott a kezébe, amelynek megfelelő alkalmazásához hiányzott a bölcsessége. Így a tudomány elsőrendű érdeke és feladata, hogy azokat az eszközöket is az ember kezébe adja, amelyekkel ezt a negatív változást csökkenteni, kontrollálni tudja. Ez a XXI. század egyik nagy kihívása" - hangsúlyozta Pálinkás.

Meggyőződése szerint a tudomány feladata megtalálni a módját, hogy miként lehet a fogyasztói társadalom kapzsiságát ésszerűen korlátozni. El kell érni a valódi korlátozást, s nem csupán jámbor óhajként megfogalmazni, hogy fogyasszunk kevesebbet.

"Ezekkel a kérdésekkel az emberiségnek nyíltan szembe kell nézni. A tudománynak, amelynek magas a presztízse, feladata, hogy ezt a szembesítést megtegye. Meg kell fogalmazni adott esetben a kemény kritikát azzal szemben, ahogy élünk, ám a tudomány sem tudja a fogyasztói társadalmat egyik pillanatról a másikra megváltoztatni" - emelte ki Pálinkás József.

Az MTA elnökének szándéka szerint a Tudomány Világfórumán így jelentősebb szerepet jut a nagy társadalomtudományi kérdéseknek, mivel "az emberiség előtt álló problémák egy része technikai kérdés, egy nagyon nagy része viszont olyan, amelyet a társadalomtudományok, jelesül a gazdaságtudomány, a szociológia, pszichológia válaszolhat meg, vagy társadalomfilozófia, amely "valamennyire alakítja" a közgondolkodást.

"A változás elérése a közgondolkodásban nagyon nehéz feladat, s ebben a társadalomtudományokra a Tudomány Világfórumán is számítunk" - mondta.

Pálinkás József tájékoztatása szerint a kormány 250 millió forintot biztosít a WWF megrendezésére. A fórumra, amelynek egyik védnöke Sólyom László köztársasági elnök lesz, nemzetközileg ismert kutatókat, a "tudománypolitikát aktívan befolyásoló" személyiségeket igyekeznek megnyerni.

"Ez biztosítaná, hogy a Tudomány Világfóruma valóban fontos, a világ tudományos életében még inkább számon tartott tanácskozás legyen" - tette hozzá az MTA elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását