2024. május 14. - Bonifác

A molekuláris reumatológia a budapesti szimpóziumon

Áttörés történt a reumatológiában, a hagyományos kezelést felváltotta a molekuláris alapú biológiai terápia - hangsúlyozta Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) elnöke a csütörtökön befejeződött kétnapos nemzetközi szimpóziumot értékelv
2008. szeptember 18. csütörtök 17:37 - Hírextra
A budapesti tanácskozást az MRE születésének 80. évfordulója tiszteletére rendezték - az 1928-ban alapított egyesület első elnöke Korányi Sándor volt. A szimpóziumra 12 országból, egyebek között Ausztriából, Csehországból, az Egyesült Államokból, Izraelből, Lengyelországból, Németországból, Norvégiából, Portugáliából, Svédországból érkeztek szakemberek.

"E két nap alatt neves külföldi és hazai előadók a gyulladásos ízületi betegségek, illetve csontbetegségek, mindenekelőtt a csontritkulás okait, illetve a legújabb terápiás lehetőségeit tekintették át. Azt hiszem, az utóbbi években valódi áttörés történt a reumatológiában, amely az orvostudomány, a gyógyítás egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Megszületett a molekuláris reumatológia. Ez a régi, konzervatív terápiával szemben kialakult irányzat ma már az egész szakmát jellemzi" - emelte ki a professzor.

Magyarázata szerint az elmúlt 5-10 évben ismerték fel a kóros folyamatok molekuláris és genetikai alapjait, amelynek eredményeként új gyógyszereket fejlesztettek ki.

"Ma már tudjuk, hogy milyen gének, milyen DNS-elváltozások húzódnak az ízületi gyulladások és a csontbetegségek, csontritkulás hátterében. Ismerjük e genetikai elváltozások alapján képződő kóros fehérjemolekulákat is, amelyek a környezeti tényezőkkel összejátszva gyakorlatilag előidézik a betegséget" - magyarázta a professzor.

Ennek alapján olyan gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek e kóros mechanizmusokat célzottan voltak képesek befolyásolni.

"A biológiai terápia alatt a biotechnológiai úton előállított molekulákat kell érteni, amelyek nem általában, hanem egy bizonyos kóros folyamatra hatnak szelektív módon" - mondta, hozzátéve, hogy a korszerű molekuláris terápia már Magyarországon is elérhető.

Poór Gyula kitért arra is, hogy ízületi gyulladásban Magyarországon 300-400 ezren szenvednek, s a közhiedelemmel ellentétben ez a betegségben döntően a fiatalokat érinti, 30 éves kor felett kezdődik, de előfordul egészen fiatal gyerekeknél is. Több mint 900 ezer embert érint az 50 év felettiek korosztályában a csontritkulás, s további másfél-két millió beteget jelentenek a korral járó ízületi kopások, úgynevezett degeneratív elváltozások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását