2024. április 26. - Ervin

A panel reneszánsza

A múlt héten a XV. kerületben egy hatalmas beruházás indult útnak. A Panel Plusz pályázaton közel 6000 lakás vett részt. A XV. kerületi képviselőtestületi ülés úgy döntött, hogy a Panel plusz programban beérkezett 27 pályázat közül mindegyiket támogatja.
2008. szeptember 8. hétfő 18:59 - Molnár Miklós
Mindannyian tudjuk, hogy az öregedő dolgokat ápolni kell. Veszünk egy autót, s egy, két, esetleg öt évig nincs vele problémánk, de ha nem tartjuk karban, akkor a lustaságunkkal nyert kényelem az idő elteltével a visszájára fordulhat. Igaz, az engedélyt megkaptuk rá, hogy lecseréljük az öregedő feleségeket, de jó érzésű ember ilyet nem tesz!

A rendszeres karbantartás alól a panelházak se kivételek. A harminc, negyven évvel ezelőtt épült monstrumok mostanra igencsak elhasználódtak. Az egyik ablak nem záródik, a másik meg húz, nyáron melegünk van, télen pedig fázunk. Minden napos problémák, melyek megoldásra várnak.

Hivatalosan e házakat csak „ideiglenesen” építették, amíg a munkásosztály részére nem készülnek el a kertes lakóparkok. Elvégre az orosz testvérek is csak háztűznézőbe jöttek, aztán 40 évig itt rekedtek…

A bentlakók azóta is várják a madárcsicsergést magával hozó kertvárost, az újonnan épült lakóparkokba pedig a milliomosok költöznek. Így nem marad más, mint a felújítás.

A XV. kerület megújulásáról Hajdú Lászlóval beszélgettem

A képviselőtestületi ülés úgy döntött, hogy a Panel plusz programban beérkezett 27 pályázat közül mindegyiket támogatja. Ez 2 milliárd 300 millió ft értékű pályázatot jelent. Amennyiben mind a 27 pályázat nyer, abban az esetben ebből az összegből 800 millió ft-ot áll az állam és 500 millió ft vissza nem térítendő támogatást ad az Önkormányzat. A maradékot kell a pályázóknak önerőből kifizetni.

Mire lehetett pénzt kérni?

A kiírás szerint mindenek előtt a hőszigetelés, az energiatakarékosság volt a fő szempont: a nyílászárók cseréjére, a házak külső hőszigetelésére, a belső vezetékrendszer cseréjére, a radiátorok cseréjére, a fűtés mérhetőségének megoldására lehetett pályázni. Ez utóbbira pályáztak a legtöbben, mintegy a lakások 90%-a.

Azt lehet tudni, hogy kb. mennyibe fog kerülni lakásonként a művelet?

Természetesen lakásonkénti bontással is rendelkezünk. Összesen 27 épület, mintegy 6000 lakás pályázott. Vannak olyan épületek is, amelyekben 10 lépcsőház van, ez 518 lakást jelent.

Féltünk tőle, hogy ilyen nagy lakásszámmal rendelkező épületekben nem tudják majd megszavazni a pályázatot, de szerencsére több ilyen épületben is sikerült az adott közgyűlést sikeres szavazással lezárni.

A szabályok szerint 150 ezer és 450 ezer ft közti teher hárulhat a tulajdonosokra, illetve a bérlőkre. A maximális határt senki nem érte el, a jelenlegi pályázók közt 150 és 300 ezer forint között mozog a kifizetendő önrész. A lakásokra háruló összeg sok mindentől függ: például nem mindegy, hogy 1,5 szobás, vagy 72 négyzetméteres a lakás, van akinek két erkélye is van, van akinek csak két nagyobb ablaka.

Mikorra várhatóak a központi eredmények?

Szeptember 20-áig fogjuk beadni a pályázatokat az Önkormányzati Minisztérium megfelelő intézményéhez. Az ország összes pályázatát egy helyen bírálják el. Amennyiben mindenhonnan ilyen nagyszámú pályázat érkezik be, akkor az is elképzelhető, hogy csak 2009-ben lesznek eredmények.

Amennyiben mindegyik pályázatunk támogatott lesz a kormány részéről, akkor a kivitelezés akár 3 évig is eltarthat, hiszen ez a beruházás gyakorlatilag fél Újpalota átépítését jelenti. Egy korábbi pályázat – amely 18 épületet érintett – kivitelezése két éve tart és még mindig nem fejezték be. Akárcsak a korábbi, ez is egy hosszú távú döntés.

Ki fogja végezni a felújításokat? Erre is van külön pályázat?

A pályázati kiírás szerint a házak dönthetnek a kivitelezőről. Egy szakembert, egy szavazati joggal majd az önkormányzat is küld, de nem szeretnénk eldönteni a házak helyett a kivitelező személyét. A házak jelentős költségeket vállalnak, ezért úgy gondoltuk, hogy a kivitelezés felelősségét is rájuk bízzuk, nem szeretnénk kívülről befolyásolni a munkát. Így előfordulhat, hogy a 27 pályázatban akár tíz, vagy tizenöt kivitelező is dolgozik majd. Szerencsére egyre több jó referenciával rendelkező, hőszigeteléshez értő kivitelező van a magyar piacon.

A házak maguk kötik majd a szerződést a kivitelezővel. Tőlünk gyakorlatilag csak a támogatást kapják, a kapott összeg fölött ők rendelkeznek.

Emellett természetesen figyelemmel kísérjük majd a munkafolyamatot. A minőségellenőrzést nem adtuk ki a kezünkből. A megfelelő minőséget és a szabványokhoz való igazodást megköveteljük, és mi magunk fogjuk ellenőrizni, mivel jelentős állami és önkormányzati kiadást jelentenek ezek a beruházások.

A kivitelezők meddig pályázhatnak?

Az építkezést lebonyolító vállalatok majd csak az után pályázhatnak, hogy az állami jóváhagyó döntés megszületett. Általában nem egyszerre szokták az egy önkormányzathoz tartozó döntéseket kiküldeni. Emlékszem, a legutóbbi hasonló beruházásnál is kettesével, hármasával küldték ki a jóváhagyó határozatokat. Amint ez a határozat megérkezett, a házak majd akkor írhatják ki a megfelelő közbeszerzési pályázatot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását