2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hol lenne a helyük?

A minap a munkából hazamenet volt szerencsém bekeveredni egy hatalmas dugóba. Úrvezetői tapasztalataimnak köszönhetően tisztába voltam vele, hogy innen egyhamar nem fogok kikeveredni, hacsak nem játszom el, hogy busz vagyok…
2008. augusztus 28. csütörtök 18:59 - Molnár Miklós
Sietősre véve a dolgot úgy döntöttem, hogy kihasználom a buszsáv adta szabad haladás előttem megnyíló lehetőségét. Egy utolsó aznapi szendviccsel a kezemben – be kell termelni, mert aztán otthon kikapok – indexeltem egyet jobbra, s a szememet is alig nyitva tartva megszegtem a szabályokat. „Én marha, én marha, én igen nagy marha” – zakatolt a fejemben a szűnni nem akaró mea culpa.

De nem volt mit tenni. Sietni kellett és az út végig állt, mint a beton. Már a második olyan lehetőséget is elhagytam, amely feloldozott volna vétkem súlyos béklyója alól, azonban az én utam nem arra vezetett. Egyszer csak azonban a távolban felsejlett a rend rendíthetetlen őreinek sziluettje, s akkor belém hasított a felismerés: ebből baj lesz. Az utolsó utáni pillanatban észbe kapva elhagytam a „pokolba vezető gyorsforgalmit” és szépen beálltam egy tisztességesen hosszú sorba. Megkaptam a kiérdemelt büntetést. Igaz, szerintem még így is nyertem pár percet, azonban nyugtáznom kellett, hogy a gyorsabb haladással együtt járó stressz nem éri meg a fáradalmakat. Azóta valamivel később indulok el hazafelé. Így nyugodtan falhatom a lezárt hidakkal és renoválás alatt levő csatornahálózatokkal tarkított aszfaltcsíkot, mert nem kell szabálytalankodnom, hisz nincs dugó és így még kevesebbet is fogyaszt a vas. Nem kell minden egyes lámpánál órákat sorba állni, nincs „megint egyes, aztán kettes, aztán fék és húsz liter a pillanatnyi fogyasztás”.

Lámpa, lámpa, lámpa…

Erről jut eszembe: miért van az, hogy ha zöldet kapok és elindulok, és a megengedett legnagyobb sebességgel közelítem meg a következő villanyrendőrt, akkor szinte teljesen biztos, hogy sötétpirosra érik, mire odaérek? Ismét egy olyan kérdés, amely azóta az, amióta az ember lemászott a fáról és két lábra állt. Vagy legalábbis mióta Budapesten „szervezik” a közlekedést.

No, de térjünk vissza a kanyarhoz, ami ahhoz kellett, hogy megszabaduljak a törvény felém nyúló szigorú vasmarka elől.

Vissza a rengetegbe

Átszenvedem magam a megfelelő lámpákon, kikerülök egy nagy sort és ismét ott találom magam, ahol a part szakad. Sajnos nem a Cote d’Azur-ön, hanem a városi káoszban. És akkor eszembe jutott: a rendőrbácsik inkább állhatnának itt, hogy rendbe rakják a kereszteződést és segítsék az áthaladni kívánó forgalom zavartalan tovalibbenését. De nem. Ehelyett inkább kint vannak a placcon és riogatják a szabálytalankodókat. Szó se róla, úgy gondolom az is hasznos, sőt érdemes is ilyen akciókat végrehajtani, azonban van, amikor mérlegelni kell. Lehet, hogy ez a „melyik a kisebbik rossz esete”. Az a rosszabb, hogy néhány autó használja a buszsávot, amikor egy árva lélek, nemhogy BKV járat nincs a közelben, vagy az, hogy órákig kell a dugóban rostokolni, tágítva az ózonlyukat és szaggatva az idegeket. Arról nem is beszélve, hogy mindenki menni akar, ezért ameddig csak lehet, átmennek a lámpa alatt, és nem figyelnek arra, hogy mi van a falon túl. Pedig az igazság odaát van! Rengeteg autó bent reked a kereszteződésekben, ezért a keresztforgalom se tud haladni, ahol emiatt dugó lesz, a sor elején levők ráfekszenek a dudára, a rossz helyen álló ideges lesz, próbál nyomakodni, nekikoccan az előtte állónak és kész is a katasztrófa.

Ugyan már, kérem, miért nem lehet ezt megelőzni? Az a pár gaz, aki megszegi a szabályokat meg úgy is megfogja máskor is, akkor pedig majd el lehet kapni. Félre ne értsék, nem vagyok a szabálysértés híve, sőt, csak az ésszerű gondolatok megrögzött hajhászója.

Még jőni kell, még jőni fog…

…egy jobb kor… Vörösmarty minden bizonnyal elszörnyedne, ha látná mi lett abból a helyből, ahol élnünk, s halnunk kell. Ezért kérek mindenkit, tegyen azért, hogy ésszerűbbé és élhetőbbé váljon az ország!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását