2024. április 28. - Valéria

Fidesz:csődközelben az önkormányzatok

A Fidesz szerint csődközeli helyzetben vannak az önkormányzatok, ezért a finanszírozás felülvizsgálatára van szükség - mondta Gyimesi Endre fideszes országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 5. kedd 11:54 - Hírextra

A képviselő úgy fogalmazott: "a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok" az az összesen 15 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás, amelyet "alamizsnaként" kaptak a múlt hónapban a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok.

A polgármester szerint Gyenesei István önkormányzati miniszter a támogatásról szóló hétfői sajtótájékoztatóján úgy tüntette fel, mintha új forrásokhoz jutottak volna az önkormányzatok, holott ez az összeg benne van a költségvetésben.

Ugyanakkor - folytatta - az önkormányzatok jobban jártak volna, ha normatív módon adják oda nekik ezt a támogatást, nem pedig a Pénzügyminisztériumnál "kuncsorogva" kell pályázni.
A fideszes városvezető szerint a csődközeli helyzetbe került, "ezer sebből vérző" önkormányzatok helyzetének megoldása érdekében a helyhatóságok gazdálkodásának és finanszírozásának komplex felülvizsgálatára és korszerűsítésére van szükség.

Stabil, kiszámítható és átlátható szabályrendszer kellene, mert ha ez nem így történik, akkor az önkormányzatiság is veszélybe kerül, egyre inkább eladósodnak a helyhatóságok, és romlik a szolgáltatások színvonala is - tette hozzá.

Gyimesi Endre utalt arra, hogy még a miniszter is elismerte, hogy az ország 3200 önkormányzatának többsége folyamatosan anyagi problémákkal küzd, mert nem kap elegendő forrást megnövekedett feladatai ellátásához. A fideszes politikus szerint ezért Gyurcsány Ferec és kormánya a hibás.

Gyenesei István a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy az önkormányzatok több mint fele kapott a 15 milliárdos támogatásból, amelyből jutott a kistelepülési iskolák, körjegyzőségek és közösségi buszok beszerzésének támogatására, és kaptak belőle az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések, illetve a működésképtelen önkormányzatok is.

A miniszter elismerte, hogy az elnyert összegek nem oldják meg az önkormányzatok összes problémáját, de szerinte enyhítik a napi gondokat. A tárcavezető szerint hosszú távon egyetlen megoldás van: a költségvetésben megjelenő, kiszámítható, tervezhető forrásokra van szükség, pályázatok helyett.

Gyenesei István közölte: át kell alakítani az önkormányzati rendszert, de ez az ellenzék támogatása nélkül nem megy.

Gyimesi Endre erre reagálva azt mondta: az ellenzék mindig partner volt az önkormányzati rendszer átalakításában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását