2024. április 23. - Béla

Sok új alkalmatlan vállalkozó?

Az utóbbi két évtizedben alkalmazottak tízezreiből lett vállalkozó. Sokan sikerrel váltottak, de még többen váltak csakhamar befuccsolt cég gazdáivá. Utóbbiak eredménytelenségéhez sok esetben nemcsak az üzleti élethez elengedhetetlen gazdálkodási tapaszta
2008. július 15. kedd 10:45 - Hírextra
A pszichológiai ismeretek gyakorlati alkalmazása elősegítheti az üzleti megbeszélések sikerét. A magyarországi vállalkozók, üzletemberek körében ritkaságszámba megy a gazdaság lélektanának ismerete, téziseinek tudatos alkalmazása, noha a vállalkozás-pszichológia már önálló tudományág, amelynak kidolgozása az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött, s többek között R. D. Hisrich és M. P. Peters kutatók nevéhez fűződik.

Sokakban élnek ösztönös késztetések, adottságok, melyekkel el is boldogulnak az üzleti életben. Segíti őket a tapasztalat, máskor a sikeres módszerek utánzása is megteszi, s vannak, akik az üzleti kudarcból is tanulni képesek. Ám, ha célratörően alkalmaznák a pszichológiai tudományos elveit, gyakorlati útmutatásait, még hatékonyabbá válna üzleti tevékenységük.

A pszichológiai kutatások az üzleti élet szereplőinek személyiségét is célba veszik. A vállalkozó, az üzletember személyiségének adottságában, a vállalkozói, üzleti törekvésekben két ellentétes személyiségjegyre mutatnak rá. Az egyik az úgynevezett belső személyiség, vagyis a belső irányultság. A másik ennek ellenkezője, a kívülről irányított személyiség, amelynél a külső hatások, a környezet dominál.

A belülről irányított személyiség a saját törekvéseiből, céljaiból építkezik. Amit elhatározott, végig is viszi. Döntése előtt alaposan mérlegel. Nem az akadályokon tépelődik, hanem a megoldáson dolgozik, képes új utakon haladni. Amennyiben a sikert eléri, nem igényli mások dicséretét, elismerését, mindezek nélkül is elégedett, a sikert magának könyveli el. Nem azt várja, hogy mások siessenek segítségére, távol áll tőle, hogy a "sült galambra" várjon.

Számol azzal, hogy a nehézségek hátterében nem csupán az emberi oldal gyengéi állnak, hanem az objektív tényezők: a tőke, a piac, a gazdaság kemény törvényei és követelményrendszere. Ezeket azonban az eleven gondolkodó emberek hozzák mozgásba, máskülönben élettelen tárgyak, fogalmak volnának. Az objektív viszonyok felismeréséhez, a megfelelő lépések, intézkedések megtételéhez a szubjektum képességeiből lehet erőt meríteni. Többek között a helyzetfelismerésből, hogy időben legyen képes változtatni, rugalmasan alkalmazkodni az aktuális feltételekhez. Jó, ha mindenezek tudatában az üzletember tisztában van a vállalkozás pszichológiájával is, és ilyen irányú ismereteit a döntéshozó folyamat, meg a tárgyalások során alkalmazza.

A kívülről irányított személyiségnél néhány tipikusan hátrányos tulajdonságot tártak fel amerikai kutatók. Megállapításaik szerint az egyik, ide tartozó típusba a "rámenős" vállalkozók sorolhatók. Ők ugyan gyorsan felismerik a jónak ígérkező üzleti lehetőséget, ám ritkán jutnak el addig, hogy sikeres üzletet csináljanak. Másik típus a "naiv", aki úgy hiszi, könnyű sikeres vállalkozást létrehozni, és a legvalószínűtlenebb dolgot is lehetségesnek véli. A "primadonna" típust annyira elbűvöli saját ötlete, hogy azt képzeli, mindenki azt akarja megkaparítani. Ez a fajta "üldözési mánia" tartja vissza, hogy bizalma legyen azok iránt, akiktől segítséget kaphatna. "Eminens"-nek nevezik az üzleti életben azt, aki bár elméletileg jól felkészült, gyakorlati tapasztalatai hiányoznak.

Az "aggályoskodó" tökéletességre törekszik, ennélfogva képtelen elviselni, hogy a dolgok nem úgy mennek, ahogyan ő elhatározta. Az "elnyomott" típusra példa, hogy ugyan tucatszám vannak ötletei, csakhogy ezekből üzleti sikert nem tud csiholni. Noha szeret továbbképzésekre járni és vitatkozni, de valójában nem képes végigcsinálni a munkát, csak akkor boldogul, ha erős vezető irányítja. A "sunyi" típust képviseli, aki - bár nincsenek adottságai és céljai ahhoz, hogy kifejlesszen egy vállalkozást - elvárja és igényli mások segítségét. A "feltaláló" az a típus, akit elsősorban saját dicsősége érdekel, és csak másodsorban a vállalkozás létrehozása, működtetése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását