2024. május 7. - Gizella

Elemzések, konzultációk

Elemzéseket és konzultációkat követően tesz javaslatot az igazságügyi és rendészeti miniszter a jogszabályok kiegészítésére, hogy megfelelően kezelhessék a szélsőséges megnyilvánulásokat - erről maga Draskovics Tibor tájékoztatta levélben a kormányfőt, mi
2008. július 11. péntek 18:32 - Hírextra
A kormányszóvivő.hu portálon péntek délután hozták nyilvánosságra az igazságügyi és rendészeti miniszter jelentését és a legfőbb ügyész tájékoztatását a július 5-i rendzavarásokról.

"A közvéleményt joggal irritáló - erőszakos vagy a laikusok által annak tekintett - magatartások ügyészségi, illetve bírósági megítélésének ellentmondásossága nyilvánvalóan nehezítette és a jövőben is nehezíteni fogja a rendőrség eredményes eljárását" - írta Draskovics Tibor.

Hozzátette: ezért részletesen elemzik a hatályos jogszabályokat és azok érvényesülését a rendőrségi, ügyészségi és bírósági gyakorlatban, továbbá a legfőbb ügyésszel is konzultációt kezdeményez az ügyben.

Mint közölte, ezek eredményeképpen tesz javaslatot a jogszabályok kiegészítésére, illetve korrekciójára, hogy megfelelően kezelhessék a szélsőséges megnyilvánulásokat.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a kormányfőnek írt levelében a szombati melegfelvonulással kapcsolatos tájékoztatókat összegezve azt írta: a bejelentett demonstrációk résztvevői bűncselekményeket nem követtek el, a másságukat hirdetők felvonulásának résztvevőit - a tojásdobálást leszámítva - fizikai erőszak, közvetlen inzultus nem érte.

Mint írta, az erőszakos cselekmények túlnyomórészt a rendőrök ellen irányultak, elkövetőik a biztosított területen kívül, "nyilvánvalóan szervezetten fellépő szélsőségesek voltak".

 Kitért arra is, hogy a melegfelvonulás résztvevőit akkor lehetett volna eredményesebben megvédeni, ha az Andrássy út egészét és a betorkolló utcákat is lezárják, de ezt a szervezők is ellenezték.

A legkiterjedtebb erőszakos cselekmény jóval a melegfelvonulás odaérkezése előtt, a Hősök terén történt - írta Draskovics Tibor. Habár a tárcavezető szerint a rendőrség ezt eredményesen kezelte, fellépése nem volt elég gyors.

Kitért arra, hogy a sajtóban megjelent rendőrségi mentőautó személyzete nyilvánvalóan hibázott, amikor a hozzá fordulót nem látta el, emiatt fegyelmi eljárás indult. Továbbá négy előállított sérelmezte a rendőri eljárást, de a parancsnoki kivizsgálás szerint nem történt jogsértés.

Kovács Tamás legfőbb ügyész tájékoztatója szerint a BRFK-n és a kerületi kapitányságokon 11 büntetőeljárás indult. Ebből kettő ismeretlen tettesek ellen, a további 9 ügyben összesen 25 személlyel szemben folyik a nyomozás, magánlaksértés vétsége, garázdaság bűntette, illetve vétsége miatt.

A 11 büntetőügyből 5 átkerült a Budapesti Nyomozó Ügyészségre, mert - mint Kovács Tamás írta - ezekben az esetekben rendőrök elleni támadás történt.

A legfőbb ügyész tájékoztatójában az is olvasható, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészségen 17 embert érintő, 13 büntetőeljárás indult felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A szabálysértésekről szólva azt írta: garázdaság miatt 7, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt 4, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt 3 embert állítottak elő.

 A garázdaság szabálysértése miatt előállítottak esetében 3 emberrel szemben az eljárást a bíróság megszüntette ténybeli tévedés miatt, a további négy ember cselekményét átminősítette rendzavarássá és velük szemben pénzbírságot szabott ki.

A jogszerűtlen intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt indult ügyekben 2 ember ellen pénzbírságot szabtak ki, egy eljárás folyamatban van, egy esetben pedig nem folytatták le a szabálysértési eljárást azonnal.

A közismert személyek sérelmére elkövetett bűncselekményekről Kovács Tamás tájékoztatása szerint a Horn Gábort ért bántalmazás iratait a Központi Nyomozó Főügyészség a XIV. kerületi rendőrkapitányságra tette át.

A nyomozó főügyészség értékeli ugyanakkor büntetőjogilag a Lévai Katalin európai parlamenti képviselő és Szetey Gábor volt államtitkár személyét érintő cselekményt. "A nevezetteket szállító kisbuszt ismeretlen személyek kővel megdobták, a gépkocsi ablaka betört és annak törmeléke beterítette a járműben utazókat, sérülése azonban senkinek sem keletkezett" - olvasható a legfőbb ügyész tájékoztatójában.

Orosz József, a Klubrádió riportere esetében Kovács Tamás azt írta: az újságíró feljelentést nem tett, közvádas bűncselekmény gyanúja nem merült fel, de sajtótájékoztatóján a "garázdaság bűncselekménye törvényi tényállási elemeit kimerítő módon történő bántalmazásról adtak számot", ennek büntetőjogi értékeléséről az ügyészség intézkedik.

Kovács Tamás szintén beszámolt arról, hogy 4 gyanúsított sérelmezett rendőri bántalmazást, de a parancsnoki kivizsgálás egyik ügyben sem tárt fel jogsértést.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitányának jelentéséből kiderül: a biztosításban 2141-an vettek részt. Az aznap történteket részletesen, időrendben sorra vevő dokumentumból kiderül az is, hogy a biztosítás végrehajtása során 17 rendőr sérült meg és mintegy 10 millió forint értékben keletkezett kár a rendőrségi járművekben és felszerelésben.

Összesen 59 embert állítottak elő, közülük 43-at bűncselekmény gyanúja miatt - írta Tóth Gábor, majd hozzáfűzte: a rendőri biztosítás költsége az előzetes számítások alapján meghaladja a 250 millió forintot.

A főkapitány szerint a "rendőri műveletek során a tett intézkedések és a szolgálati fellépés egyaránt törvényes, szakszerű és arányos volt."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását