2024. május 7. - Gizella

125 éves lenne

Vidovszky Béla festőművész születésének 125. évfordulója alkalmából koszorút helyeztek el az alkotó emléktáblájánál hétfőn a budapesti Munkácsy Mihály utcában, ahol a művész utolsó éveiben dolgozott.
2008. július 7. hétfő 14:45 - Hírextra
A koszorúzáson Geröly Tibor, a Művészetbarátok Egyesületének vezetője, Láng Miklós, a Vidovszky Emlékbizottság vezetője és Szonda István, a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény vezetője emlékezett a festőművészre.

Láng Miklós, Vidovszky Béla (1883-1973) életútjának kutatója a művészt méltatva úgy fogalmazott: nincs más olyan festő, aki ugyanúgy vissza tudta volna adni az Alföld levegőjét mint ő. Az emlékbizottság vezetője elismeréssel szólt a Balaton szépségét bemutató képeiről és enteriőr festészetéről is.

Láng Miklós véleménye szerint a festőművész még mindig nem kapta meg az őt megillető helyet a magyar művészeti életben, holott Vidovszky Bélának 20 festménye van a Magyar Nemzeti Galériában, 5 képe díszíti az Országházat és majdnem minden minisztériumban van - még a harmincas években vásárolt - alkotása, de sok polgári család is őrzi a képeit.

Tájékoztatása szerint a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény anyagában főként a családtól, barátoktól kapott képek szerepelnek, egyebek mellett az 1939-ben született A luzerni öreg híd című festmény, illetve egy kép a duinói várról, amelyet az olasz fronton, hadifestőként alkotott.

Szonda István, a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény vezetője elmondta: szombaton emlékünnepséget rendeznek a festőművész születésének 125. évfordulója alkalmából, s koszorút helyeznek el az ottani emléktáblánál.

Geröly Tibor, a Művészetbarátok Egyesületének vezetője a megemlékezésen hangsúlyozta: ötévente koszorúznak Vidovszky Béla emléktáblájánál, s alapítottak egy, a művész nevével fémjelzett emlékplakettet, amelyet azoknak ítélnek oda, akik sokat tesznek a festőművész emlékének megtartásáért.

Vidovszky Béla 1883. július 2-án Gyomán született. Hosszú alkotói pályafutása során több mint kétezer képet festett, a maga korában rendkívül népszerű festőművész volt. Az 1973-ban elhunyt művész munkásságára, bár nem tartozott a nagybányai iskolához, főiskolai tanára, Ferenczy Károly gyakorolt befolyást.

Állandó tagja volt a szolnoki művésztelepnek, majd idősebb korában számtalanszor megfordult Visegrádon is. Életművéről Láng Miklós készített monográfiát 1983-ban.

A festőművész alkotásai időről időre szerepelnek az aukciós házak árverésein, tavaly év végén egy strandjelenetet ábrázoló képét 1,2 millió forinton, a kikiáltási ár tízszeresén ütötték le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását