2024. április 27. - Zita

75 éves a színésznő

Bár külsején ez nem látszik, május 23-án 75 éves lesz Joan Collins angol színésznő. Édesanyja tánctanár és hostess, édesapja színházi ügynök volt, aki haláláig menedzselte lányát. A nagyhírű londoni királyi színiiskolán tanult, s már egy év után exkluzív
2008. május 21. szerda 17:08 - Hírextra
Kezdetben a színpadon, komoly szerepekben aratott sikereket, de igazán ismertté akkor lett, amikor a hatvanas évektől amerikai tévésorozatokban tűnt fel. A 70-es években húga, Jackie Collins műveinek adaptációiban szerepelt, ezek hazájában a James Bond-sorozathoz hasonló bevételt produkáltak.

Az igazi ismertséget az 1981-ben indult - és világ számos pontján a mai napig játszott - Dinasztia című sorozat hozta meg számára. Az általa megformált Alexis hataloméhes, cselszövő alakja a nézők egyik kedvence, Joan szexszimbólum és a független nő megtestesítője lett. Nem mellékesen epizódonként 100 ezer dollár feletti gázsit kasszírozott, igaz, a hatalmas fizetés miatt a sorozat utolsó évadjában már nem minden epizódban tűnt fel. Számos tv-sorozatban (Starsky és Hutch, Will és Grace, Hotel Babylon, Futballistafeleségek), filmben szerepelt, ma is játszik színházban és produceri teendőket is ellát. Könyveinek is széles rajongótábora van, bestsellerei mellett a közönség izgalmas részletekben nem szűkölködő önéletrajzi köteteit is kedveli. Mivel csak akkor kap honoráriumot, ha leadja a kéziratot, a Guinness rekordok könyvében is szerepel, mint a legjobban fizetett, legtöbb meg nem jelent kézirat tulajdonosa.

Népszerűségét növelték a személyét övező pletykák is. Nagy férfifaló hírében állt, életmódja miatt egy időben a "British Open" nevet is ráaggatták. Eljegyezte magát Warren Bettyvel, együtt élt Dennis Hopperrel és Ryan O,Neallel, kegyeiért versengett Frank Sinatra, Dean Martin és Robert Kennedy. Öt házasságából három gyermeke született, jelenlegi férje 32 évvel fiatalabb nála. Több magazin is a világ legszebb asszonyává választotta, bár a szépségről egyszer azt mondta: "Olyan, mint gazdagnak születni és egyre szegényedni". Az idős korában is vonzó sztár megjelenését génjeinek tulajdonítja és elítéli plasztikai sebészhez fordulókat, őt szavai szerint a szex tartja fiatalon.

Hosszú pályafutása során megkapta a legjobb női sorozatszereplőnek járó Arany Glóbusz-díjat, a közönség által adományozott People's Choice-díjat, de jelölték a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna-díjra is. A jótékonyságáról is ismert Collins (elsősorban a bántalmazott gyerekeket és az emlőrák elleni küzdelmet segíti) 1997-ben II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását