2024. május 4. - Mónika, Flórián

Huszonkét évesek az ökoiskolák

Huszonkét évvel ezelőtt indult útjára az Ökoiskolák Hálózata elnevezésű nemzetközi program, melyhez máig tíznél több ország csatlakozott, köztük Magyarország is. Csaknem négyszáz oktatási intézményünk viseli az ökoiskola címet.
2008. június 26. csütörtök 10:13 - Hírextra
- Szépen gyarapszik a magyar ökoiskolák hálózata. Óhatatlanul arra gondol az ember, hogy amelyik iskolában szelektíven gyűjtik a szemetet, vagy ahol az osztályfőnöki órán szó esik a környezetünk védelméről, az már ökoiskola. Így lenne?

- Tapasztalataim szerint nincs így. Ezt mutatta a két évig működött ellenőrző, követő (monitoring) rendszerünk. Azonban jelenleg nincs pénz a monitoring rendszer működtetésére, tehát elképzelhető, hogy akad iskola, amely nem minden tekintetben felel meg az ökoiskolákkal szemben támasztott követelményeknek, vagy csak rövidebb-hosszabb ideig - ismeri el Varga Attila.

- Mennyi idő alatt, és mit kell tennie a hálózathoz csatlakozni kívánó iskolának?

- Az "öko" címet pályázat útján három évre nyerheti el az iskola. Három esztendő alatt huszonöt, úgynevezett minimum követelményt kell teljesítenie, és további hetvenöt közül választhat, de legalább egy, az intézmény által megszabott követelményt is teljesítenie kell. Nézzünk néhány példát a követelményekre! Az iskola helyi tantervében, pedagógiai programjában meghatározó szerepet kell betöltenie a környezeti nevelésnek. Például az iskola a szülőkkel együtt old meg helyi környezetvédelmi problémákat, tanítási időn kívül gondoskodik arról, hogy a gyerekek eljussanak erdei iskolába, részt vegyenek terepgyakorlatokon, különböző környezetvédelmi programokban, de ide sorolható az iskola működésének környezettudatos megszervezése is (víz-, gáz-, áramfogyasztás, hulladékgazdálkodás, aktív kapcsolattartás környezetvédő szervezetekkel stb.) Az ökoiskolában lennie kell madáretetőnek - kivéve a belvárosi iskolákat, ugyanis a galambok etetése tilos -, sok iskolában van esővízgyűjtő, konyhakert, sportpálya, zöld gyep, játszótér, komposztáló is. Megjegyzem a hálózatnak több olyan iskola a tagja, amely tankerttel, tangazdasággal, állatfarmmal is büszkélkedhet.

- Nemzetközi programról van szó. Lehet, hogy a pénz ösztönzi az iskolákat a cím elnyerésére?

- Az alapvetően nem jár pénzzel, azonban a Nemzeti Fejlesztési Terv keretéből jutott pénz a hálózat fejlesztésére, sőt a már említett követő-ellenőrző, monitoring vizsgálatra is. Remélhetően hamarosan lesz újra pénz, ezúttal az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Egyébként az Európai Uniós pályázatok elbírálásánál plusz pontot jelent az iskolának az "öko" cím. Követve tehát pénzt is jelenthet az iskolának a hálózathoz tartozás - magyarázza a szakember.

- Meddig növelhető még a hálózat nagysága?

- Nincs felső határhoz kötve a kiadható címek száma. Általában novembertől márciusig tart a pályázati szakasz. Az érintett minisztériumok - az Oktatási és Kulturális, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - döntenek arról, hogy hány pályázónak adják meg az "öko" címet. Valójában minden magyar iskola elnyerhetné, hiszen ehhez nem kell mást tennie, mint bevezetnie egy olyan minőségfejlesztési rendszert, amely szavatolja, hogy az intézmény működése minden területén figyelembe veszi a környezeti és környezeti nevelési szempontokat, és folyamatosan ellenőrzi saját környezeti nevelési tevékenységét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását