2024. május 3. - Tímea, Irma

A tinédzserkori testedzés megvédhet a későbbi emlőráktól

A tinédzserkori testedzés, amelyet legkésőbb a 12. életév után el kell kezdeni, megóvhatja a lányokat az emlőrák későbbi kialakulásától - derült ki egy amerikai kutatás révén.
2008. május 16. péntek 08:37 - Hírextra
Az emlőrák világszerte a vezető halálok a nők daganatos mortalitásában. Az American Cancer Society adatai szerint évente világszerte 1,3 millió friss esetet diagnosztizálnak, s 465 ezer nő huny el emlőrák következtében.

A középkorú nőknek már régen javasolják a fizikai aktivitást, amely csökkentheti az emlőrák kockázatát a klimax után.

Ami új felfedezés, hogy a fiatalkori testedzésnek is egészségvédő hatása van. Mint kiderült ugyanis, azon nők esetében, akik fizikailag aktívak voltak tinédzserként és fiatal felnőttként, 23 százalékkal kisebb az emlőrák kialakulásának valószínűsége.

"Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a fizikai aktivitás maximálisan elérhető egészségvédő hatása a kamaszkortól az egész felnőttkoron át tartó állandó testedzés révén biztosítható" - mutatott rá a Graham Colditz, a Washingtoni Egyetem kutatója, aki a vizsgálatot irányította.

A kutatók csaknem hatvanötezer 24 és 51 év közötti ápolónő sorsát követték nyomon, akik 1997-ben bekapcsolódtak a szabadidő eltöltését elemző nagyszabású amerikai egészségügyi felmérésbe. A résztvevőknek részletes kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben azt is feltüntették, hogy 12 éves koruktól a testedzés milyen formáját gyakorolták.

A vizsgálat során a legaktívabbnak azokat a nőket tartották, akik hetente 3,25 órát futottak, vagy 13 órát gyalogoltak. A testedzés előbbi formája a tinédzserekre volt inkább jellemző, míg a felnőttek inkább a gyaloglást preferálták.

Hat éven belül a vizsgálat 65 ezer résztvevője közül 550-nél klimax előtti emlőrák alakult ki. A menopauza előtt kialakuló emlőrákos esetek negyede általában agresszívabb, s nehezebben gyógyítható, mint az idősebb korban kezdődő daganatok.

S hogy miként csökkenti a fizikai aktivitás az emlőrák kialakulásának kockázatát? A középkorú nők esetében a testedzés mindenekelőtt a testsúly szempontjából fontos, hiszen a klimax után a zsírszövet az ösztrogén nevű női nemi hormon fő forrása.

Ami a fiatalokat illeti, a fizikai aktivitás önmagában csökkenti az ösztrogén szintjét a szervezetben. Atletizáló tinédzserek vizsgálata kimutatta, hogy az intenzív sportolás késleltetheti a menstruációs ciklust, s annak rendszertelenségét okozhatja.

A mértékletes testedzés önmagában nem válthatja ki ezeket a nagy hormonális változásokat, ám feltehetően így is elégséges hatást gyakorolt. A kutatók meggyőződése szerint, bár a tinédzserkorban elkezdett testedzés a leghatékonyabb, sohasem késő felhagyni a mozgásszegény életmóddal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását