2024. július 20. - Illés

Legyőzhető lesz a rák!

Spanyol onkológusok bíznak abban, hogy 5-10 éven belül meg lehet nyerni a rák elleni harcot, mert addigra ismerni fogják azokat a mechanizmusokat, amelyek révén őssejtek indulnak el az elsődleges daganatokból, hogy idővel más szervekben letelepedve áttéte
2008. április 28. hétfő 18:25 - Hírextra
Pere Gascón, a barcelonai Hospital Clinic kórház onkológiai osztályának vezetője szerint a rákkutatás jövője a betegek halálához vezető áttétek vizsgálatában rejlik, és ebben a tekintetben az új technológiák, mint például a bioinformatika, máris nagyon fontos szerepet játszanak.

Tanulmányok igazolják, hogy az áttét kialakulásáig hónapok, akár évek is eltelhetnek, és a tudósok számára ez, a metasztázist megelőző időszak lehetőséget nyújt olyan terápiák kidolgozására, amelyek valóban képesek végezni a daganattal.

Gascón kiemelte, hogy a jelenlegi ismeretek szerint egy emlőrák diagnosztizálásának pillanatában már vannak olyan sejtek, amelyek az elsődleges daganatból kiindulva a csontok, illetve más szervek felé tartanak. A kihívást ezeknek a sejteknek a semlegesítésében látják, mivel már ismerik a genetikai kódjukat, és tudják, milyen proteinekből állnak.

E vizsgálatok elvégzéséhez nyújtanak nagy segítséget a Katalán Onkológiai Központban és a Clinic kórházban már használatos sejtszétválasztó centrifugák, amelyek hét köbcentiméter vérből is képesek kimutatni akár öt különböző típusú emlőrákot.

Julio Aguirre-Ghiso, a New York-i Mount Sinai kórház spanyol kutatója arról beszélt, hogy ismert tény, mi szerint már az elsődleges daganatban jelen van körülbelül egy százalék, más szervek megtámadására beprogramozott sejt. Ezeknek a megismerése alapvető feladat.

Gascón hozzáfűzte, hogy a rákos sejtek fajtájuktól függően vándorolnak egyik, vagy másik szervbe. Véleménye szerint a rejtély kulcsa az, hogy rájöjjenek, vajon a prosztatarák sejtjei miért éppen a csontokban telepszenek meg, a vastagbélrák sejtjei a májban, az emlőráké pedig másik háromféle szövetben, és hogy hogyan befolyásolják azokat a tényezőket, amelyek lehetővé teszik, hogy a sejtek barátságos környezetben találkozzanak.

Mindkét szakértő alátámasztotta, hogy bár óriási az előrelépés a genomika, azaz a genomot (egy szervezet teljes genetikai információját), illetve a gének kölcsönhatását vizsgáló tudomány terén, valamint hogy a rákkutatás sokat fejlődött az elsődleges daganatok kialakulásáról és eresedésükről szerzett ismeretek révén, az áttétekről még igen kevés az információ.

A rák kezelésére a napjainkban használatos gyógymód a tumor és környezete eltávolításán alapszik, és a betegeket a rákos sejtek elszaporodását megakadályozó gyógyszerekkel kezelik.

Gascón és Aguirre-Ghiso úgy gondolják, hogy az újgenerációs rákgyógyszerek többféle hatóanyag kombinációját fogják tartalmazni. A gyógyszeripar már hozzálátott ezeknek a szereknek a kifejlesztéséhez, de szabadalmaztatásukra még várni kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását