2024. május 12. - Pongrác

A Nyugat a köztévében

Dr. Sipos Pál, az MTV kulturális főszerkesztőségének vezetője az idén kapott Fehér György-díjat. Ezzel a kitüntetéssel ismerték el fáradozását, amellyel tartalmas, igényes műsorok képernyőre kerülését segíti.
2008. április 16. szerda 09:41 - Hírextra
Nyugat 100 - Nyugat Mesék. A legendás egykori folyóiratra az MTV új, tíz részes vetélkedősorozattal emlékezik. A műsor egy a vezető közszolgálati csatorna bővülő kulturális kínálatából.

- A Nyugat 100 igazi vetélkedő, ahol a legjelesebbek: Lator László, Várady Szabolcs, Bálint András, Mácsay Pál. Ráczkevei Anna, Hegedüs D. Géza, Bíró Kriszta adják közre tudásukat a folyóirat alkotóiról és azok munkásságáról. Ez alkalommal is milliókért folyik a verseny, csak nem valódi pénzért. Koronával kezdünk, amely aztán elértéktelenedik. A sokmillió koronát váltja a pengő, majd az is inflálódik. Játék - játékosan, de szeretnénk, ha a nézők Bálint András és Mácsay Pál különleges előadásában Babits- és Kosztolányi verseket is élveznének. Én azt gondolom, hogy a Magyar Televízió elsősorban kulturális intézmény, az egyik legnagyobb az országban, amelynek feladata, hogy kultúrát teremtsen és közvetítsen, itthon és külföldön. Lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy az adózók - ugyanis az ő pénzükből működik az intézmény -, nyomon követhető értékrend mentén valódi kultúrát kapjanak, és naprakészen tájékozódhassanak a kultúra helyzetéről - foglalta össze műsorszerkesztői krédóját dr. Sipos Pál.

- Anyagi lehetőségeik azonban igencsak szűkösek...

- Minden szűkös. A Magyar Televízió nagyon érdekes képződmény volt az elmúlt ötven évben. A rendszerváltás előtti időt nézve, nemzetközi mezőnyben megméretve is példamutató kulturális teljesítményt nyújtott. Ám tudomásul kell vennünk, hogy az az időszak elmúlt! Egészében is alulfinanszírozott, a kulturális terület pedig az intézményen belül is nehéz helyzetben van. Ennek alapvető oka az, hogy nagyon nehéz kultúrával foglalkozni egy olyan intézményben, amelyikben huszonegy év óta most esett meg először, hogy az elnök kitöltötte négyéves mandátumát. Nem kell persze bizonygatnom, hogy ez az időszak sem volt gond nélküli. Mégis, ennek eredményeként talán markánsabban látni igyekezetünket, hogy értékeket kívánunk közvetíteni. Tudomásul kell venni, hogy a televíziózás drága, különösen sokba kerül a dramatikus művek, a tévéjátékok, a színházi közvetítések létrehozása. Arra, hogy évenként húsz-huszonöt magyar film elkészüljön, az állam sokmilliót fordít. Összevetésként, átlagban a magyar játékfilm egy perce körülbelül kétmillióból készül, ugyanakkor egy percre harmincezer forint áll rendelkezésünkre. Nagy a különbség. Ez látszik a képernyőn. Ezért a hiányok, a tévésorozatok, a tévéjátékok elmaradása, amelyek nemcsak a nézőknek hiányoznak, hanem nekünk is. Mikor két évvel ezelőtt, karácsonykor nagy nehezen, hosszú évek munkája nyomán, rettenetes körülmények között elkészült Szabó Magda Régimódi történetének hat részes tévéváltozata, nézettségében verte a kereskedelmi tévék adásait. Az újabb sorozatokon is látszik, hogy a nézőkben van igény arra, hogy magyar szerzők művét, magyar színészek előadásában élvezhessék.

- Mégis, milyen lehetőségeik vannak? Megtépázott sorsa ellenére fantasztikus archívum áll rendelkezésre..

- Ez sem egyszerű. Szembe kell néznünk azzal, hogy megváltozott körülmények között működünk. Magyarországon hatvannál több magyar nyelven sugárzó tévécsatorna közül válogathat a néző. Az MTV is csak egy a sok közül, és ez nagyban behatárolja a lehetőségeit. Egy színházi közvetítésnek értelemszerűen nem lehet akkora nézettsége, mint a Harry Potternek, vagy akár egy magyar gyártású tévésorozatnak. Ami itt az utóbbi két-három évben történt, csupán annyi, hogy talán sikerült az itt dolgozóknak valami egységes, mégis színes és az egyéniség megmutatására alkalmas értékrendet kialakítani. Elkezdődött az építkezés. Egy ilyen intézményen belül nagyon fontos a békesség, a nyugalom, hogy az emberek magukból ki tudják a maximumot hozni, hogy kevés pénzből mégis születhessen érdemleges eredmény. Az előttünk álló nyár nem a mi terveink megvalósulásáról szól, mert először a labdarúgó Európa-bajnokság, utána meg az olimpia lesz a sláger. Mindenünk "leáll" június elején, de készülődhetünk az őszre, igyekszünk még színesebb, még tartalmasabb műsorokat kínálni, nem belemerevedve egyes formákba és tartalmakba. Az elkövetkezendő időszak abból a szempontból is nehéz, hogy az MTV - ötven év után, hatalmas beruházással - megépíti saját székházát. Hellyel-közzel saját erőforrásból, amelyet igyekszik Európa legkorszerűbb technikájával felszerelni, berendezni. Ez most arra készteti a műsorkészítőket, hogy visszafogják magukat, de bízunk abban, hogy 2009-ben, a székház elkészültével véget érnek megpróbáltatásaink, és onnantól kezdve, ami pénzünk van, azt minél értékesebb, tartalmasabb műsorok készítésére tudjuk fordítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását