2024. május 5. - Györgyi

A Liga felszólítja a kormányt

Utoljára szólítják fel a kormányt a Liga Szakszervezetek, hogy vonja vissza a február 11-én elfogadott egészségbiztosításról szóló törvényt. A közlemény szerint, ha a kormány nem tesz eleget kérésüknek, akkor benyújtják az Országos Választási Bizottságnak
2008. március 31. hétfő 19:06 - Hírextra
"Utoljára szólítjuk fel ezért a kormányt, hogy a szűkös határidőre tekintettel, azonnal kezdeményezzen érdemi tárgyalásokat a népszavazást kezdeményező civil szervezetekkel" - áll a dokumentumban.

A Liga Szakszervezetek közleménye tartalmaz egy megállapodástervezetet is. Eszerint a kezdeményezők kijelentik, hogy maguk is érdekeltek a jelenleg működő egyszervezetű társadalmi egészségbiztosítás hatékonyabb működésében és elutasítják a több-biztosítós-többpénztáras, magántőke bevonásával működtetendő modellt.

Ennek alátámasztására a kezdeményezők az országos népszavazáshoz szükséges számú aláírásokat összegyűjtötték, így az aláírásgyűjtő íveknek a törvényben meghatározott határidőben az Országos Választási Bizottsághoz hitelesítésre történő benyújtására készen állnak.

A tervezet szerint kormánynak a népszavazás elkerülése érdekében kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy legkésőbb április 9-én 12.00 óráig intézkedik az egészségpénztárakról szóló 2008. évi I. törvény hatályon kívül helyezéséről.

A kormánynak vállalnia kell továbbá, hogy a megállapodás aláírásától számított 5 évig nem kezdeményezi olyan törvény létrehozását, amely lehetővé teszi az egészségbiztosításban a magántőke részvételét, és más által kezdeményezett ilyen tárgyú törvénymódosítást sem támogat.
A megállapodástervezet szerint a kormánynak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az országos népszavazás elmaradása miatt megtakarított összeget 2008-ban az egészségügyi ellátásra fordítja.

Cserébe a kezdeményezők (Liga Szakszervezetek, és civil szervezetek) a megállapodás aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a dokumentumban foglaltak teljesítése esetén az aláírásgyűjtő íveket az OVB-hez nem nyújtják be hitelesítésre, és elállnak a népszavazástól - olvasható a szakszervezet közleményében.

A kezdeményezők március közepén jelentették be, hogy több mint ötszázezer aláírás gyűlt össze azért, hogy népszavazás döntsön arról: az üzleti biztosítók szerepet vállaljanak-e az egészségbiztosítási rendszerben.

Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn az egészségügyről szólva azt mondta, úgy kell továbbvinni az utolsó nagy reformtörvény, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény ügyét, hogy a biztosítottak jobban a magukénak érezzék az ügyet, sokkal inkább a biztosítottakról szóljon a kérdés.

Gyurcsány Ferenc szerint a pénztártörvényt nem feladni kell, hanem új megoldásokat kell találni hozzá.

Múlt héten szerdán a koalíciós egyeztetés után az MTI azon kérdésre, miszerint az MSZP-ben javasolták, hogy az eredeti szocialista elképzeléshez, a hét régióban lévő, állami tulajdonú pénztárrendszerhez kellene visszatérni, Kökény Mihály közölte: valóban van az asztalon ilyen javaslat, de az SZDSZ-ben is többféle elképzelés merült fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását