2024. április 27. - Zita

Politikai jóslatok 2008-ra

Nehéz év vár a koalícióra, 2008-ban több olyan kérdés is felmerül majd, ami szakítópróba lehet az MSZP-SZDSZ együttműködésében - vélekedtek politológusok az MTI-nek nyilatkozva. Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Juhász Attila, a Political Ca
2008. január 2. szerda 07:59 - Hírextra
A népszavazás eredményétől függően ugyanis Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor pozíciója is megrendülhet - tették hozzá. A politológusok szerint nemcsak maga a népszavazás, de azt megelőző kampány és az eredmény kommunikációja is rendkívül fontos. A három elemző úgy vélte: a koalíció várhatóan ahelyett, hogy a "nem" szavazatra biztatná a választókat, megpróbálja eljelentékteleníteni a népszavazást, hogy így kisebb legyen a részvétel.

Kiszelly Zoltán szerint emellett az MSZP valószínűleg megpróbálja szakmai oldalra terelni a vitát, amelynek része lesz az egészségügyi reform pozitív oldalának bemutatása. Szomszéd Orsolya úgy vélte: egy negatív, erősen személyeskedő kampányt is folytathat a kormány a Fidesz ellen, ami nem a szakmai érvekről szól, hanem arról, hogy Orbán Viktor "visszajövetelét" kell megakadályozni.

Juhász Attila elmondta: ha a népszavazásnak a koalíció számára rendkívül kedvezőtlen eredménye lesz, akkor valószínűleg meggyengül Gyurcsány Ferenc pozíciója és megrendül a koalíció stabilitása is. Ha viszont eredménytelen, vagy alacsony részvételű lesz a referendum, akkor Orbán Viktor gyengülhet meg, de ebbe nem bukhat bele a Fidesz vezetője - tette hozzá.
Szomszéd Orsolya hangsúlyozta: a Fidesz számára csak az elsöprő győzelem vezethet célra, ezzel igazolhatná az ellenzék, hogy mekkora az elégedetlenség az országban és a feltett kérdésekre adott válaszok a kormány munkájára vonatkoznak.

Ugyanakkor, ha a koalíció számára kedvezőtlen eredmény születik, az sem kötelezi a kormányt a teljes politikájának megváltoztatására, hiszen ezek a kérdések nem fedik le az egész kormányprogramot. Politikai hatása azonban jelentős lehet egy ilyen eredménynek az MSZP-n és a koalíción belüli viszonyokra és Gyurcsány Ferenc pozíciójára - húzta alá az elemző.
Kiszelly Zoltán szerint a szocialista párton belüli viszonyokat alapvetően a népszavazás eredménye fogja befolyásolni, hiszen a referendum egyfajta lakmuszpapírként szolgálhat a 2009-es európai parlamenti választásokra. Ha az MSZP "döntetlenre" ki tudja hozni az eredményt, akkor Gyurcsány Ferenc pozíciója, ha nem is stabilizálódik, de legalább olyan szinten marad, mint most.

Ha pedig Gyurcsány Ferenc pozíciója megrendül és nem olyan politikus jelenik meg lehetséges utódjául, aki elkötelezett a módosított konvergenciaprogram végrehajtásában, akkor a politikai instabilitás átgyűrűzik a gazdaságba. A lakosságot is érintő gazdasági nehézségek pedig társadalmi elégedetlenséget okoznak - tette hozzá.

A népszavazás veszélyes Orbán Viktor számára is. A Fidesz ugyanis várhatóan azt kommunikálja majd, hogy a referendummal "el lehet zavarni a kormányt". Ha azonban nem lesz eredményes a népszavazás vagy kevesen mennek el, akkor a Fidesz elnöke magyarázkodni kényszerül. Ráadásul a Fidesz egy ilyen újabb kudarc után elveszítheti nagy, de sérülékeny szavazóbázisa egy részét - húzta alá Kiszelly Zoltán. A politológusok szerint a népszavazás azonban csak az egyik olyan téma, ami szakítópróba lehet a koalíciós együttműködésben.

Juhász Attila szerint a referendum mellett azért is nehéz év vár a kormánypártokra, mert 2008-ban még nagyon szigorú költségvetést kell követni, ezért nagy mozgástere nincs a kormánynak. Ráadásul az év második felében várható az adórendszer átalakításáról szóló vita, az pedig közismert, hogy ebben a kérdésben jelentősen eltér az MSZP és az SZDSZ álláspontja. Az adóreform ugyanolyan típusú vita lehet, mint az egészségügyi rendszer átalakítása, a koalíciós szakítás tehát továbbra is téma marad - tette hozzá.

Szomszéd Orsolya is úgy látja, hogy az egészségbiztosítási rendszer átalakítása nem jelenti a viták és a feszültség végét az MSZP és az SZDSZ között. Azonban a politológus szerint az adórendszer átalakítása csak kisebb koalíciós szakítópróba lehet, mivel a kérdésről már sokszor volt szó a két fél között.

Kiszelly Zoltán szerint is megismétlődhet az egészségügy átalakításánál tapasztalt vita. Kérdés azonban, hogy az adóreform esetében az MSZP vagy az SZDSZ fog-e majd engedni. Az egészségügyi rendszer átalakításában ugyanis sem a szocialisták sem a liberálisok nem tudták tisztán a saját elképzeléseiket megvalósítani, mindketten úgy érzik, hogy engedtek, de inkább az SZDSZ elképzelése érvényesült. Kérdés, hogy a 2008-as vitákban visszakéri-e az MSZP ezt a gesztust - húzta alá.

Kiszelly Zoltán kiemelte: az idei év egyik nagy kérdése, hogy az SZDSZ a koalícióban marad-e és kompromisszumok árán, de megpróbálja megvalósítani programját, vagy az "arcél felmutatásával" kilép az együttműködésből a nagyobb támogatottság reményében. A liberálisok valószínűleg az előbbit választják majd, a döntés Kóka János sorsát is befolyásolhatja - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását