2024. május 4. - Mónika, Flórián

Beépített érszorító a bakaruhában

Érszorítóval felszerelt egyenruhát fejlesztett ki egy amerikai vállalat. Tíz százalékkal csökkenne az emberveszteség, ha minden katona ezt hordaná - állítják. A virginiai BlackHawk fejlesztéséhez Keith Rose volt katonaorvos adta az ötletet.
2007. december 28. péntek 21:46 - Hírextra
A doktor a Közel-Keleten szolgált, és egyszer végig kellett néznie, ahogy elvérzik egy bajtársa. A konvojt megtámadták, társa megsebesült, neki pedig fedezékben kellett maradnia. "Csak ültem, fogtam az érszorítót és nem tehettem semmit" - mondta Rose. "Nem számít mennyire hatékony az eszköz, ha nem lehet használni időben."

Rose már leszerelt, a BlackHawk érszorítós bevetési ruháját pedig teszteli az amerikai hadsereg. "Az érszorító egyszerű, olcsó és életet menthet" - mondta az ötletgazda. A Warrior Wear néven futó új ruhában nyolc van belőle, végtagonként kettő. A teljes egyenruha 200 dollárba (34 ezer forint) sem kerül és márciusban akár szállítani is tudják az első kollekciót.

A hadsereg szakértői is fontosnak tartják, hogy az eszköz mindig kéznél legyen: "Az érszorítónak köszönhetően sokan vissza tudtak jönni bevetésről, nélküle viszont holtan maradtak volna a harctéren" - mondta Patricia R. Hastings, a houstoni katonaorvosi gyakorlóközpont munkatársa. "Az új ruha nagy előnye az is, hogy némileg tehermentesíti az orvost, aki így jobban tud koncentrálni másra."

A harctér fogalmának átalakulása is a Warrior Wear rendszer bevezetését indokolja. "A háború természete megváltozott. Nincs éles határ a csatatér és a hátország között" - mondta Rose. "A tábori szakácsot is eltalálhatja egy gránát, akár krumplipucolás közben is."

A modern vértezet remekül védi a törzset, de a katonai és rendvédelmi konfliktusokban szerzett sérülések 60 százaléka mégis a végtagokat éri - mondta Terry Naughton. A BlackHawk igazgatója szerint a bevetés közben elesett katonák tíz százaléka azért hal meg, mert egyszerűen elvérzik. "Ezeket az életeket mind meg lehet menteni, amikor majd rendszeresítik az új ruhát."

A vállalatot egyébként 1993-ban alapította Mike Noell, egy volt tengerészgyalogos, aki végigharcolta az első öbölháborút, aztán leszerelt és otthon a garázsban felszereléseket kezdett barkácsolni a harctéren szerzett tapasztalatai alapján. Ma már 250 alkalmazott dolgozik a cégnél és 2500-nál is több eszközt fejlesztettek ki katonai és rendvédelmi célokra, illetve szabadtéri sportágak számára. "Ez egy igazi amerikai történet" - mondta az igazgató. "Mike szó szerint a garázsban indította a vállalkozást, amely a harcászati felszerelés-fejlesztési iparág egyik legfontosabb szereplőjévé nőtte ki magát."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását