2024. április 28. - Valéria

Szelíd traktorosok

A hétfői vasutassztrájkot nemcsak a pedagógusok egy része támogatta, de a gazdák is az utakra vonultak, hogy tiltakozzanak a tervezett reformok ellen. A traktoros demonstrációt a MAGOSZ szervezte, ezért megkerestük a szövetség főtitkárát, Obreczán Ference
2007. december 18. kedd 11:09 - Constantinovits Milán
Főtitkár úr, hányan vettek részt a hétfői demonstrációban?

Erről pontos adatok állnak a rendelkezésünkre. Negyvenhat helyszínen voltunk jelen 1442 járművel, és 3046 fő vett részt a megmozdulásban. A MAGOSZ szinte mind a tizenkilenc megyében demonstrált, Tolna megyében például nyolc, Bács-Kiskun megyében pedig öt helyszínen. Kiemelkedően magas létszámú tüntetés volt a 4-es főút mellett, Téglás térségében, ahol 160 fő, megközelítőleg 420 járművel vonult az útra. Ötven járművel tartottunk útlezárást az 50-es főút Kecskemét-Városföld közötti szakaszán. De meg kell említeni Szabolcs Szatmár megyét is, itt Vásárosnamény közelében, a 47-es úton száztizenöt jármű vonult ki.



Mi volt a megmozdulás elsődleges célja: szolidaritás a vasutasokkal, vagy konkrétan a több-biztosítós modell bevezetése ellen tiltakoztak?

Részlet a MAGOSZ programjából
A vidéki térség – mint láttuk – nem csupán termelési, hanem egyúttal társadalmi és biológiai/természeti élettér is, amely termelési, szociális, kulturális és környezeti funkcióit azonban csak akkor tudja ellátni, ha fejlesztése során e feladatait egyaránt és egyenrangúan figyelembe vesszük. A Vidéki Térségek Európai Kartájának megfogalmazása szerint „a mezõgazdaság – a hozzá kapcsolódó, illetve rá épülõ tevékenységekkel együtt – a vidék gerince", ezért a mezőgazdaság minõségi fejlesztése kiinduló feltétel, amelyre alapulhat, amelyhez kapcsolódhat és amelyet kiegészíthet a vidéki életminőség általános javítását célzó intézkedéssorozat éppen úgy, mint a gazdasági diverzifikáció vagy a helyi értékteremtés és -megõrzés támogatása, a helyi közösségek és kultúra továbbvitelének és megerősítésének elõsegítése.
Forrás: gazdakorok.hu
Utóbbi volt elsődleges célunk, az egészségügy privatizálása ellen tiltakoztunk. Itt emelném ki az egri demonstrációt, amit a Heves Megyei Gazdakörök folytatott. Ők traktorokkal Egerbe vonultak, és csatlakozva a helyi lakosokhoz a városi Markolt Ferenc Kórház privatizációja ellen léptek fel, mert nem akarták, hogy arra a sorsra jusson az intézmény, mint a gyöngyösi és a hatvani kórház.

Hogyan történt a demonstráció előkészítése? A MAGOSZ-elnökség hozott egy határozatot, amihez alkalmazkodtak a területi tagszervezetek?

Nem, ez teljesen demokratikus döntés volt! A tizenkilenc megyei elnök határozott úgy december 6-án, hogy csatlakozik a Liga és a Munkástanácsok Országos Szövetségének a felhívásához, és részt vesz a demonstrációban. Sőt, azt kértük, hogy mindenki, aki egyetért felvetéseinkkel, szintén csatlakozzon. Tehát ezért most kivételesen nemcsak traktorokkal vonultunk ki az utakra, hanem egyéb gépjárművek, és gyalogosok is részt vettek a megmozduláson.

Milyen a sztrájk társadalmi megítélése? Hogyan viszonyult önökhöz a lakosság?

Minden helyszínnek volt egy területi felelőse, akikkel én már reggel fél nyolctól felvettem telefonon a kapcsolatot. Az ő információik alapján úgy érzem, a lakosság többsége támogatóan állt az akcióhoz. Természetesen voltak olyanok, akiket hátráltatott a demonstráció a munkába menésben vagy egyéb tevékenységükben, részükről lehetett ellenszenv. De a többség megértette, hogy mindannyiunk érdekeiért fogtunk össze, és demonstráltunk.

Mit gondolt, eredményes lesz a tiltakozás?

Ahogy a hírekből hallottam, a szocialista-liberális koalíció minden bizonnyal meg fogja szavazni a törvénytervezetet, még azok a képviselők is, akik nem értenek vele egyet. Ezért a további lépésekről a MAGOSZ elnökségének kell döntenie, és egyeztetnünk kell a partnerszervezetekkel is a hogyan továbbról.



Hosszabb távra tekintve a MAGOSZ-nak vannak újabb demonstrációs tervei? Mi ellen kívánnak még fellépni a jövőben?

Mi úgy szoktunk fogalmazni, hogy a MAGOSZ demonstrációs eszköztára szinte kimeríthetetlen, vagyis megvannak a módjai annak, hogy érvényre tudjuk juttatni követeléseinket. Az egészségügy mellett a másik intézkedés, ami ellen tiltakozunk, a Pénzügyminisztérium őstermelők elleni merénylete. Nem tudjuk elfogadni azt a stílust sem, ahogy ezt a törvénytervet (amely adószám kiváltására kötelezné év végiéig a gazdákat) elővezették. Még december 13-án sem kaptunk pontos tájékoztatást erről, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakigazgatási hivatalának vezetője is csak széttárta a kezét, hogy ők sem kaptak még az APEH-től állásfoglalást. Konkrétan azt kifogásoljuk, hogy nyugta- és számlaadási kötelezettség terheli majd mindazokat a termelőket, akik értékesítenek. S ez alól nem mentesülnek az őstermelők sem. Tudjuk, hogy az őstermelők között akadnak olyanok, akik ezzel az eddig lehetőséggel (hogy nem kell számlát kiállítaniuk) visszaéltek, de nem célszerű emiatt büntetni. Ezzel ugyanis több százezer tisztességes embert lehetetlenítenek el, akik így akarták a nyugdíjjövedelmüket kiegészíteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását