2024. április 27. - Zita

Tiltakoznak a demonstráció ellen

Tiltakoznak a roma szervezetek a Kerepesen tervezett demonstráció ellen; képviselőik a Pest megyei településen szerdán tartott sajtóértekezleten kijelentették: ha kell, farkasszemet néznek pénteken a Magyar Gárdával.
2007. december 12. szerda 18:53 - Hírextra

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerdán a kerepesi Széchenyi Általános Iskola előtt Horváth Aladárral, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökével tartott sajtótájékoztatót egy magánszemély által bejelentett péntekre tervezett kerepesi fáklyás felvonulásról.
A Tatárszentgyörgyön december 9-én történtek után azt kell mondanunk: eddig és ne tovább! - jelentette ki Horváth Aladár utalva arra, hogy ott a Magyar Gárda 260 és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja tartott felvonulást. Vezetőik kijelentették, hogy a demonstrációval a "cigánybűnözésre" akarták felhívni a figyelmet.

A roma polgárjogi vezető szerint megnyugtató a köztársasági elnök és a kisebbségi ombudsman szegregációt elítélő megnyilatkozása. Hozzátette, hogy a kerepesi kérdés szakmai probléma, és csak "alkalom a különböző fasisztoid elemeknek", hogy ellentéteket szítsanak.

Kolompár Orbán elmondta, hogy kérte a település polgármesterét, lehetőségei szerint tegyen meg mindent annak érdekében, hogy pénteken ne legyen felvonulás, ne legyen ott Kerepesen a Magyar Gárda. A roma és nem roma emberek szembeállítása sehová sem vezet. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, úgy hírlik, eljön a Magyar Gárda, ezért az OCÖ vezetése ott áll majd a fenyegetett helyiek mellett.

Kolompár Orbán mondandóját végighallgatta az időközben a helyszínre érkezett kerepesi polgármester, Franka Tibor, aki azt mondta, hogy a településen nincs cigánykérdés. Szerinte a felvonulás békés lesz. A település első embere szerint a diákok között előforduló nézeteltérések oka a szegénység, a szülők már szinte ellehetetlenült egzisztenciális helyzete.

A polgármester közölte, hogy a karácsonyi ünnepek miatt kérte a szervezőket a demonstráció elhalasztására, igaz sikertelenül. A Magyar Gárda bejelentette, hogy jelen akarnak lenni, de azt mondtam nekik, ne jöjjenek ide.

Az iskolában tanító Pásztor György azt mondta a sajtó képviselőinek, hogy a felvonulás céljával egyetért, hiszen a békére és biztonságra szükség van. Az iskolában vannak szakmai problémák, amik a hazafelé tartó gyermekek közötti verekedésben csúcsosodnak ki, összefogással és megfelelő pedagógiai módszerekkel azonban ezek orvosolhatók - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását