2024. május 6. - Ivett, Frida

Kisebbségügyi Intergroup az EP-ben

Tabajdi Csaba elnök vezetésével az Európai Parlamentben működő Nemzetközi Kisebbségügyi Intergroup október 25-én együttes ülést tartott a nemzeti kisebbségek érdekvédelmi szervezeteit tömörítő Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEN) vezetőivel.
2007. október 25. csütörtök 19:22 - Hírextra
Tabajdi Csaba felvezetőjében elmondta, hogy a kisebbségek ügyét európai szinten jobban láthatóvá kell tenni. Az elmúlt héten Lisszabonban elfogadott uniós Reformszerződés - magyar javaslatra - tartalmazza a kisebbségekhez tartozó személyek védelmét az unió alapértékei között. Az alapszerződésben szereplő hivatkozás jogi alapul szolgálhat egy uniós kisebbségvédelmi politika kialakításakor. A kisebbségekért folytatott munka ezzel új minőségi szakaszba léphet, megkezdődhet egy valódi európai kisebbségvédelmi politika kidolgozása.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke szerint az Intergroup és a FUEN az európai kisebbségvédelem két motorja. A két szervezet között kulcsfontosságú a jó együttműködés továbbfejlesztése. Hansen Tabajdi Csabával közösen javasolt egy átfogó európai kisebbségi fórum létrehozását az EU többi intézménye, az Európa Tanács, az ENSZ, valamint az EBESZ bevonásával. Tabajdi még 2006-ban javasolta, hogy hozzák létre a kisebbségek európai parlamentjét, amelynek ez a fórum fontos állomása lehet.

Gál Kinga, az Intergroup alelnöke a fórum létrehozásának első lépéseként javasolta, hogy az EP elnökének bevonásával alakítsanak ki egy nemzeti kisebbségekkel foglalkozó tanácsadó testületet az Európai Parlamentben. Gál szerint mindazon európai parlamenti képviselőknek, akik a kisebbségvédelem területén tevékenyek, szükségük van egymásra, egymás munkáját kölcsönösen kiegészítik. Gál Kinga szerint szükséges a kapcsolatok intézményesítése, aminek három formáját látja kivitelezhetőnek. Egyrészt a FUEN vezetőség évente kétszeri hivatalos megjelenése az Intergroup ülésein, ahol beszámolnának a népcsoportok aktuális problémáiról, illetve bemutatásra kerülnének a FUEN által készített szakmai anyagok. Másrészt fontos lenne a Parlament elnökét felkérni, hogy kezdeményezze a népcsoportok jogaival foglalkozó tanácsadó testület felállítását, amelyben a FUEN vezető tisztségviselői, európai parlamenti képviselők és szakértők vennének részt -és amely tanácsadó testület háttéranyagokkal, információkkal segítené az európai döntéshozók tevékenységét a népcsoportok védelme területén. Ugyanakkor Gál Kinga fontosnak tartja, hogy a FUEN aktív részese legyen az Alapvető Ügynökség munkáját segítő platformnak, mint az a nem kormányzati szervezet, amely leginkább ismeri a kisebbségben élő népcsoportok napi helyzetét.

A javaslatot a jelenlévők egyhangúan elfogadták, az Intergroup és a FUEN így közös levélben kéri fel Hans-Gert Pöttering EP-elnököt a tanácsadó testület felállítására.

Szent-Iványi István hangsúlyozta, hogy a Reformszerződés jogi személyiséget ad az EU-nak, amely lehetővé teszi, hogy az unió egésze csatlakozzon az Európa Tanács meglévő és jól működő kisebbségvédelmi keretszabályaihoz.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlament Delegációja
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását