2024. április 26. - Ervin

„Ma én szívok, de holnap már te…”

Évente 650 ezer halálos áldozatot szed a dohányzás az EU-ban. Az EP-képviselők ezért rendkívül szigorú intézkedéseket szeretnének elfogadtatni a füstölés visszaszorítása érdekében. Betiltanák a dohányzást minden munkahelyen, étteremben, közlekedési eszköz
2007. október 26. péntek 07:32 - Malina Adrienn
Az európai képviselők szerint nem lenne szabad dohányozni az autóban sem, ha kiskorú ül benne, az egész unióban tilos lenne 18 év alattinak dohánykészítményt eladni, és cigaretta automatát is csak úgy lenne szabad felállítani, hogy 18 éven aluliak ne férhessenek hozzá.

A képviselők felszólították az EU legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot: "ha a megnevezett célokat nem éri el valamennyi tagállam, 2011-ig terjesszen elő a munkavédelem területén a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályokra irányuló javaslatot, amellyel összefüggésben ismerje el a tagállamok meglévő nemzeti rendelkezéseit".



Az elfogadott előterjesztés emlékeztet arra, hogy csak az Európai Unióban évente legalább 650 ezer ember hal meg a dohányzás következtében, ebből a passzív dohányzás áldozatainak számát 80 ezerre teszik.

Tüdőrák
A dohányzás legrettegettebb szövődménye a tüdőrák. A tüdőrákos esetek 90-95%-a dohányosok körében fejlődik ki. A tüdőrák a leggyakoribb halálos légzőszervi betegség, és az összes daganatos halálok között is a tüdőrák a leggyakoribb. Évente több mint 8000 ember veszíti életét tüdőrákban Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy minden iskolai osztályból átlagosan 1-2 ember tüdőrák következtében hal meg, és nem tud majd részt venni az osztálytalálkozókon.
Felidézi a dokumentum, hogy az Európai Unió és 25 uniós tagállam - Olaszország és Csehország kivételével - már ratifikálta az Egészségügyi Világszervezetnek a dohányfogyasztás megfékezéséről szóló keretegyezményét, amelyben az is benne van, hogy "a dohányfüst elleni védelemre vonatkozó kötelezettségvállalás az alapvető emberi jogokon és szabadságjogokon alapul", és "a dohányfüst elleni védelem alapvető jog".

A parlamenti vitában felszólalt a szocialista Hegyi Gyula EP-képviselő is, akit telefonon értünk utol a kérdéseinkkel.

Jelenleg minden Európai Uniós országban szabályozva van már a dohányfogyasztás?

Sajnos még nem. Ezért szeretnénk megoldani, hogy szülessen egy Európai Uniós rendelet, amelyik a nyilvános zárt helyeken – éttermekben, munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön – kivétel nélkül mindenütt betiltaná a dohányzást. Erre irányult a javaslatunk, ehhez azonban a tagállamok kormányainak egyetértésére is szükségünk van.

Meddig kell előterjeszteni ezt a módosító javaslatot?

Az Európai Parlament ezzel egy saját kezdeményezésű jelentést készített, ami azt jelenti, hogy az EP-ből indult ki. Határidő nincsen. Azzal, hogy a parlament támogatja, fel van adva a lecke a bizottságnak, hogy elkészítsen egy ilyen tervezetet, amely aztán végig járja a törvényalkotásnak a folyamatait

Ön lát különbséget, például a brüsszeli és a hazai dohányzás között? Szükséges lenne nálunk a szemléletváltásra?

Azt gondolom, hogy igen, bár meg kell mondanom, Magyarország nem a legrosszabb helyen áll. Például Franciaországban még ennyire sincs megoldva ez a helyzet, ott sok étteremben lehet dohányozni. Belgiumban jelenleg az a szabály, hogy olyan helyeken, ahol bármilyen jellegű élelmiszert árulnak - étteremben, kocsmában, sajtokat, salátát... - ott be van tiltva. Egyedül az olyan diszkó jellegű helyeken nincs betiltva, ahol kizárólag alkoholt mérnek. Megoszlik az országokban a szabályozás. Azért szeretnénk egy európai szintű korlátozást, mert azt gondoljuk, hogy ez olyan kérdés, amelyben helyes lenne, ha az Unió összes országában hasonló rendelet lenne.

A környezetvédelmi vagy az egészségügyi szempontokat tartják fontosabbnak?

Ebben a tekintetben inkább egészségvédelmi szempontok vannak előtérben. Gondoljunk csak arra, hogy 650 ezer ember hal meg az Európai Unió országaiban minden évben, a dohányzással összefüggő betegségekben. Ebből 80 ezer a passzív dohányosok aránya. Azok, akik maguk nem dohányoznak, de kénytelenek másoknak a füstjét szívni. Ez főleg munkahelyeken jellemző.

Egy egyszerű kérdés, de nem maradhat ki, Ön dohányzik?

Azt hiszem én jó példa vagyok arra, amiről beszélek. Soha nem voltam egy erős dohányos, mai napig is kocadohányzónak számítok. Egy könnyű szivart szoktam esténként elszívni, de a saját lakásomban sem dohányzik senki. Ha rágyújtok, vagy a teraszon vagy az utcán. Természetesnek tartom, hogy ha valakinek ilyen szenvedélye van, annak hódolni kell, de úgy, hogy másokat ne zavarjon vele.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását