2024. május 2. - Zsigmond

Összefognak a képviselők

Három magyar EP képviselő, Szent-Iványi István (SZDSZ, Európai Liberálisok), Tabajdi Csaba (MSZP, Európai Szocialisták) és Olajos Péter (MDF, Európai Néppárt) közösen kezdeményezték azt az európai parlamenti írásbeli nyilatkozatát, amely az európai szélső
2007. október 21. vasárnap 15:28 - Hírextra

Az öt képviselő (a magyarokon kívül Mikel Irujo Amezaga spanyolországi baszk zöldpárti és Kristian Vigenin bolgár szocialista) által 2007. október 18-án hivatalosan benyújtott írásbeli nyilatkozat felszólítja a tagállami és az európai szintű illetékes szervezeteket (különösen az Alapjogi Ügynökséget), hogy kövessék figyelemmel a szélsőséges, félkatonai csoportok tevékenységét.
Az írásbeli nyilatkozat szerint a Magyar Gárda, a szlovákiai Postpolitost, a belgiumi Bloed, Bodem, Eer en Trow, a nagy-britanniai Combat 18, a dán Nationalsocialistiske Bevaegelse, a görög Hrisi Avgi, vagy a román Noua Dreapta aggodalmat és félelmet ébresztenek az őket körülvevő államokban is. E szervezetek célja, hogy gyűlöletet és erőszakot keltsenek a szomszédos országokkal, valamint az etnikai, nemzeti vagy vallási kisebbségekkel, és a saját országukban a politikai ellenfeleikkel szemben is.

A nyilatkozat leszögezi, hogy minden lehetséges eszközzel szembe kell szállni a szélsőséges nacionalizmussal. Minden demokratikus politikai pártnak, nem-kormányzati szervezetnek, egyházi és vallási közösségnek egységesen kell fellépnie e szervezetek és tevékenységeik ellen.

A nyilatkozat felszólítja a tagállami és az európai szintű illetékes szerveket (különösen az Alapjogi Ügynökséget), hogy kövesse figyelemmel a szélsőséges, félkatonai csoportok tevékenységét. Ez lenne az első olyan uniós dokumentum, amely egy ügyben az Alapjogi Ügynökség ellenörzési jogosultságát írja elő.

A nyilatkozat felszólítja az európai és nemzeti politikai pártokat, hogy világos és egyértelmű módon ítéljék el és tagadják meg az összes hasonló szervezetet, azok ideológiáját és tevékenységét.
Az írásbeli nyilatkozat előzménye az Irene Belohorska szlovák európai parlamenti képviselő (Vladimir Meciar HZDS pártja) által benyújtott, a Magyar Gárdát elítélő írásbeli nyilatkozata, amely számos pontatlanságot és félreérthető megállapítást tartalmaz. Ezért a korábbi szlovák kezdeményezésű nyilatkozatot a magyar európai parlamenti képviselők nem írták alá. Ugyanakkor fontosnak tartották a Magyar Gárda és más szélsőséges szervezetek elítélését.

Tabajdi Csaba ennek kapcsán emlékeztetett korábbi felszólalására, amelyben a Benes-dekrétumok ügye és a szlovák magyar megbékélés kapcsán hangsúlyozta: nacionalizmusra a helyes válasz, annak elítélése és leküzdése.

Az írásbeli nyilatkozat az európai parlamenti képviselők többségének aláírását követően az Európai Parlament hivatalos álláspontjává válik.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását