2024. május 6. - Ivett, Frida

Baleset az űrben

Három részre szakadt egy japán űrszonda, de nem egy kozmikus balesetről, hanem egy gondosan megtervezett pályára állítási manőverről van szó. A JAXA japán űrügynökség beszámolója szerint ugyanis rendben zajlik az angol nevén SELENE, vagyis Selenological a
2007. október 16. kedd 11:33 - Hírextra

A Kaguját egy hónapja indították el a szigetország Tagenasima űrközpontjából. A szonda a Hold eredetét és fejlődését kutatja majd. Az égitest jövőbeli hasznosításának előkészítése érdekében mérési adatokat gyűjt a felszín összetételéről, ezen kívül feladata lesz a holdfelszín feltérképezése, illetve az elektromágneses és gravitációs tér mérése. A kutatók reményei szerint az eddigieknél is pontosabb és bővebb információkhoz juthatnak majd a Hold egészéről.

Az űreszköz azonban meglehetősen sajátos módon igyekszik ellátni feladatát, vagyis három részre válva kering majd a Föld kozmikus kísérője körül. Egy nagy és két kisebb keringőegység közül a legkisebbik, amely a legkorábban vált le a rendszerről, nem fog adatokat gyűjteni, mégis fontos szerep hárul rá a vállalkozásban. Egyfajta reléállomásként működik majd, vagyis abban segít, hogy két testvére mérési eredményei zökkenőmentesen jussanak el a földi irányítóközpontba. Az RSAT jelzést viselő űreszköz ennek érdekében megnyúlt, olykor 2400 kilométeres magasságot is elérő pályára állva végzi majd feladatát, és most várja, hogy a Kaguja, valamint a VRAD is elfoglalja munkapályáját. A reléműhold tevékenységének különösen akkor lesz jelentősége, amikor két társa mintegy 100 kilométeres magasságban, kör alakú poláris pályán keringve a Hold mögé bújik, mert ekkor a csak az RSAT-on keresztül tudnak adatokat küldeni a Földre.

A nemzetközi űrkutató társadalom egyöntetű véleménye: a műholdtrió küldetése a legjelentősebb Holdkutató-expedíció azóta, hogy az amerikaiak a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején lebonyolították az Apollo-programjukat, amely során 12 ember jutott el a Hold felszínére.

A Kaguja a tervek szerint decemberben kezdi meg 10 hónaposra tervezett tudományos munkáját, de már most sokan azt jósolják, hogy meg fogják hosszabbítani küldetését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását