2024. május 6. - Ivett, Frida

Űrporból lettünk

A legújabb amerikai csillagászati felfedezés szerint minden - az emberiség is - űrporból származik, amely főként elpusztult csillagok után maradt hátra.
2007. október 11. csütörtök 08:17 - Hírextra

A NASA Spitzer űrteleszkópja hatalmas mennyiségű friss űrport azonosított egy 8 milliárd fényévre lévő kvazárból - távoli fiatal galaxisok középen fekete lyukkal - süvítő űrszélben. Ezenkívül üveg, homok, kristály, márvány, rubin és zafír jeleit is észlelte.

Az űrpor a csillagképződés során a lehűlési folyamatban játszik szerepet, és a maradék porból jönnek létre a bolygók, üstökösök és aszteroidák (kisbolygók).

Végső soron minden űrporból lesz, olyan porból, amely a fekete lyukakban tomboló szélben keletkezik - állítják a szakemberek.

A kvazárok középpontjában több milliárd Nap-nak megfelelő tömegű fekete lyuk tátong. A fekete lyukba hulló anyag nagy mértékű rádió- és röntgensugárzást idéz elő. A kvazárok távolsága eléri a 18 milliárd fényévet, távolodási sebességük pedig megközelíti a fénysebességet.

A felfedezésről, amelyet más tudósok is örömmel üdvözöltek, az Astrophysical Journal Letters című szakfolyóiratban jelenik meg beszámoló október végén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását