2024. május 7. - Gizella

Országos rendezvénysorozat az 50 éves európai integrációról

Országos rendezvénysorozat indult csütörtökön az európai integrációt elindító római szerződés aláírásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A programban összesen 57 településen szerveznek civilek és önkormányzatok eseményeket.
2007. október 5. péntek 07:22 - Hírextra

A programoknak helyt adó települések képviselői csütörtökön írták alá az együttműködési szerződéseket a Külügyminisztériumban. A rendezvénysorozatot Göncz Kinga miniszter indította útjára.

"Az Európai Unió kereteket, lehetőséget teremt és nagyon nagy mértékben a helyi közösségeken múlik, mennyire tudnak élni ezekkel a lehetőségekkel. Meggyőződésem, hogy a program ebben fog segítséget nyújtani" - mondta Göncz Kinga.

A jól működő közösségek, amelynek tagjai összefognak, gazdaságilag sikeresebbek és tagjaikat is meg tudják tartani, mert az embereknek van jövőképük - ez a program erről szól - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A tárca és az Európai Bizottság magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint az "50 év integráció 50 helyszínen" elnevezésű rendezvénysorozat célja, hogy a településeken lakók az európai értékek alapján vitassák meg a helyi közösség jövőjéről szóló kérdéseket. Ennek jegyében lakossági fórumok, kerekasztal-beszélgetések és kulturális programok lesznek a nyertes településeken októberben és novemberben.

Egyebek mellett Dombóváron, Hollókőn, Szegeden, Cegléden és Székesfehérváron rendeznek majd uniós programokat.

A résztvevő 57 önkormányzatot nyílt pályázaton választották ki, a települések uniós forrásokból szervezhetik meg az eseményeket. A pályázó önkormányzatok több környező településsel együttműködve adhatták be pályázatukat, a legfontosabb feltétel az volt, hogy összterületükön a lakosság minimum ötvenezer fő legyen. A támogatás maximális mértéke pályázatonként hárommillió forint lehetett - olvasható a rendezvénysorozat sajtóanyagában.

Az Európai Bizottság és Magyarország közötti, négy évre szóló kommunikációs megállapodás 2007 májusában lépett életbe. A partnerség alapja az a közösen meghatározott kommunikációs stratégia, amelyet a Külügyminisztérium kommunikációs és közkapcsolati főosztálya, az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament tájékoztatási irodája fogalmazott meg. A pénzügyi eszközöket az Európai Bizottság adja, a pénzügyi lebonyolításért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egysége felel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását