2024. május 17. - Paszkál

Akadályozzák az uniós pénzek lenyúlását

Nemzetközi összehasonlításban sikeres a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) törekvése, hogy megakadályozza az uniós pénzek jogellenes megszerzését - közölte a távirati iroda érdeklődésére az NBH magát megnevezni nem akaró illetékese kedden.
2007. október 2. kedd 19:12 - Hírextra

Az MTI annak kapcsán érdeklődött az NBH-nál, hogy a Magyar Nemzet keddi számában azt írta: "Évekkel ezelőtt felfigyelt a Nemzetbiztonsági Hivatal azokra a jelenségekre, amelyekkel most a Fiatal Baloldalhoz köthető +üzletemberek+ botrányai kapcsán kelültek a felszínre". A lap forrásai szerint már 2005-től az NBH látókörébe kerültek olyan csoportok, amelyek az úgynevezett "irányított pályáztatás" módszerével kívántak állami és európai uniós forrásokhoz jutni Magyarországon.

A nemzetbiztonsági illetékes elmondta: az uniós pályázatok már csak az összegek nagyságrendjénél fogva is olyan jelentős forrást jelentenek, amely indokolja, hogy a pályázati folyamat tisztaságát - törvényi kötelezettsége értelmében - az NBH is védje. Ezt valóban meg is teszi - tette hozzá.

Megjegyezte: az NBH legutóbbi évkönyvében is úgy fogalmaztak: "egyes pályázók között esetenként olyan szervezett bűnözői körökkel kapcsolatba hozható személyek és vállalkozások is az NBH látókörébe kerültek, akiknek alapvető célja az uniós támogatások jogellenes megszerzése".
Az NBH-nak azt a tevékenységét, hogy ezeket a törekvéseket időben felfedje, jelezze és kudarcra kárhozhassa, továbbá, hogy ezzel az uniós pályázatok tisztaságát védje, nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek tekintik - mondta.

Hozzáfűzte: egyébként az NBH legutóbbi átszervezésének egyik eredménye, hogy a hivatal erői és eszközei részleges átcsoportosításával az eddiginél is nagyobb figyelmet fordíthat arra, hogy megfeleljen ennek a kihívásnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását