2024. május 6. - Ivett, Frida
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az ukránok nekiestek Petőfinek

Ungváron vasárnap virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel öntötték le Petőfi Sándor szobrát. Az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetsége (UMDSZ) feljelentést tett az ügyben.
2009. március 15. vasárnap 10:15 - HírExtra
A magyar nemzet költőjének egész alakos szobra Ungvár központjában áll a róla elnevezett téren, néhány méterre attól a helytől, ahol az a fogadó állt, amelyben Petőfi 1847 júliusában megszállt. Ferenci Béni alkotását a Magyar Köztársaság ajándékozta Ungvárnak. A szobrot 1990. szeptember 29-én együtt avatta fel Göncz Árpád magyar és Leonyid Kravcsuk ukrán államfő.

Az ungvári Petőfi-emlékműnél vasárnap délután tartja március 15-i megemlékezését a város és a környék magyarsága a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) szervezésében.

A Petőfi-szobor meggyalázása egy hét leforgása alatt a harmadik eset, amikor magyar emlékművet ér atrocitás Kárpátalján. A múlt hét végén ismeretlenek súlyosan megrongálták, önkényuralmi jelképekkel és magyarellenes jelszavakkal mázolták be a honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón. Ezzel egy időben Munkács határában valakik összetörték az 1849-es podheringi csata emlékét megörökítő obeliszk ruszin nyelvű emléktábláját.

A magyar emlékjelek elleni támadások egybeesnek a néhány napig létezett Kárpát-Ukrajna 1939. március 15-i kikiáltásának 70. évfordulójára emlékező kárpátaljai rendezvénysorozattal, amely Ungváron zárul vasárnap este a szélsőséges Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) megemlékezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását