2024. május 6. - Ivett, Frida

Mitől lett drága az ukrán áram?

Az ukrán parlament lapja, Golosz Ukrainy (Ukrajna hangja) azt firtatja, mitől veszteséges évek óta az ukrán állami áramexportőr társaság, az Ukrinterenergo.
2009. március 10. kedd 14:30 - Benei Péter
Tavaly szeptemberig ugyanis a Korlea két magyarországi érdekeltsége: az Energy Capital Zrt. és az UkrEnergy Trade Zrt. (korábbi Energy Capital Trade Zrt.) kötötte le az ukrán áramkiviteli kapacitások közel egészét, 450 megawattot az Ukrinterenergónál, nemrég pedig megkezdte moldáviai szállítását egy harmadik magyarországi érdekeltsége – az Energy Partner is.

Ettől persze még lehetne nyereséges az Ukrinterenergo is. Azért nem volt az, mert a 2007-ben meghirdetett aukción, a lap szerint úgy nyerte meg az áramkiviteli kapacitásokat a Korlea-leány Energy Capital (mai nevén UkrEnergy Trade), hogy miután irreálisan magas árat ajánlott és a tendert megnyerte, a túl magas árat bíróságon megtámadta és elérte az aukciók beszüntetését. Majd ugyanez a bíróság kötelezte az Ukrinternergót, hogy a 2006-os áron adja el az áramot az Energy Capitalnek.

A helyzet azonban megváltozott, mégpedig látszólag az Ukrinterenergo javára. Az állami társaság tavaly nyáron megvásárolta az Energy Capital Trade 24 százalékát (ettől kezdve az Energy Capital Trade Zrt. új neve: UkrEnergy Trade Zrt.), novemberben pedig a Korlea által nem sokkal korábban létrehozott svájci UkrEnergy Trade Holding 52 százalékát. Így már részesülhet az UkrEnergy és a holding alá terelt Korlea érdekeltségek hasznában is. Az ukrán lap azonban rámutat, hogy a Holdinghoz tartozó társaságok többsége csak fantom cég.

Az Ukrinterenergo éppen az említett érdekeltségszerzések óta nem ad el áramot a magyarországi System Consultingnak, mert helyette saját leányvállalatát, az UkrEnergy Trade-et részesíti előnyben. Ám - mint ismeretes - az UkrEnergynek hiába volt árama és ukrán oldalról kapacitása is annak behozatalára, az importot a Mavir Zrt. nem tette lehetővé. Mégpedig azért, mert a két rendszerirányító közötti megállapodás teljes naptári évre - tehát a teljes 2008. évre is - rögzíti a határkeresztező kapacitás megosztását, és nem teszi lehetővé annak év közbeni megváltoztatását. Ezért a magyar rendszerirányító a 350 MW kapacitást tavaly szeptember óta folyamatosan a System Consulting és MVM közötti szerződésére tartotta fenn, így a közvetlen ukrán import 105 MW volt – a Energy Capital Trade szerződésére. A 350 MW-nak MVM szerződésére történő fenntartása nemrég egy kormányrendelet megújításával megerősítésre került. Így 2009. január 1-től az ukrán villamos energia közvetlen importja megszűnt, mivel a két rendszerirányító között nem született meg a mindkét ország érdekeit figyelembe vevő megállapodás a határkeresztező kapacitás 2009. évre történő felosztásáról.

Bár a januártól befagyott közvetlen ukrajnai áramiportunk negyede februárban 100 mW-tal újraindult (az importőr az EMFESZ Kft. és az UkrEnergy Trade), a teljes behozatal akkor éledhet fel, ha az UkrEnergy és az MVM kidolgozza a 350 mW behozatalához szükséges konstrukciót.

Meg kell jegyezni, hogy az ukrán villamos energia Magyarországra irányuló szállítására kialakított új konstrukció nemcsak Ukrajnának, de Magyarországnak is hátrányt jelent- Hiszen az ukrán villamosenergia-szállítások volumene – és ennek következtében Ukrajna exportbevételei is – csökkentek. A magyar lakosság számára pedig az új konstrukció a villamos energia árának növekedését jelenti, hiszen a korábban a System Consultingon keresztül behozott villamos energia teljes mennyiségben a közüzemi ellátónak – az MVM-nek – került átadásra, aki a magyar lakosságot látja el kedvező áron villamos energiával.

Az ukrány sajtó szerint a Korleának fizetési nehézségei is vannak. Leánycégei tavaly 18 millió dollárral maradtak az Ukrinterenergo adósai, az idén eddig 10 millióval, mert maga sem fér hozzá a svájci UBS bankban tárolt pénzéhez. Vádak érik mellesleg a Korlea csoport vezetőjét Vaszil Becsvarzot is: azt állítja a KP Ukrajnában c. napilap, hogy az ország alkotmányát megsértve kettős állampolgár. Üzleti tevékenysége, állítja a fenti hírportál, egyes ukkrajnai vezetők személyes anyagi érdekeltségét is szolgálja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását