2024. május 6. - Ivett, Frida

Szoborháború Magyarországon

Felháborodást váltott ki Nyíregyházán, hogy Varga Imre szobrászművész Krúdy Gyulát nemcsak a nyírségi megyeszékhely megrendelésére formázta meg, hanem Siófoknak is - írta pénteken a Somogyi Hírlap.
2009. február 27. péntek 10:55 - HírExtra
Nyíregyházán 2003-ban állították fel Varga Imre Hazatérés című alkotását, amely Krúdy Gyulát - utalásként a vörös postakocsira - hintón ülve ábrázolja. Nem sokkal ezután Siófok is rendelt az eredetihez sokban hasonlító Krúdy-szobrot, amely 2004-ben került a Balaton-parti városba. A két mű közötti leglátványosabb különbség, hogy a nyíregyházihoz képest a siófoki Krúdy kalapot visel, és a hintójához lépcső is csatlakozik.

A nyíregyháziak szerint a Balaton-parti alkotás csupán klón, sőt a település polgármestere szerint etikai kérdéseket is felvet, hogy a Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész néhány hónap különbséggel szinte teljesen egyforma szobrot készített Siófoknak és Nyíregyházának. Csabai Lászlóné ezért etikai vizsgálatot kért az ügyben - olvasható a megyei napilapban.

Balázs Árpád siófoki városvezető ugyanakkor nem tartja kifogásolhatónak, hogy két hasonló alkotás készült, sőt mint mondta: szoborpárok készítése bevett szokásnak számít a képzőművészetben. A szoborpár akár szimbolikus jelentőséggel is bírhat, hiszen Krúdy Gyula Nyíregyházáról járt Siófokra - vélekedett a balatoni város polgármestere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását