2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Esély a szülés utáni depresszió kezelésére

Amerikai kutatók állítják: egyre közelebb vannak ahhoz, hogy megfejtsék, egyes anyák miért szenvednek szülés utáni depresszióban.Az anyák 5 és 25 közötti százaléka szenved szülés utáni depresszióban, aminek következtében nem tudják rendesen kielégíteni gy
2008. augusztus 1. péntek 16:24 - Hírextra
A kutatóknak eddig nem sikerült kideríteniük, mi az oka annak, hogy egyes nőknél kialakul, másoknál viszont nem ez az állapot, de a Los Angelesi Kalifornia Egyetem tudósai talán közelebb jutottak a válaszhoz.

Kutatásukat az agy vegyi üzenetküldő rendszerére összpontosították, ami kulcsszerepet játszik a hangulat és a szorongás szabályozásában.

A GABA nevű vegyület képes csökkenteni bizonyos idegsejtek aktivitisát, miután kapcsolatba léptek a egyes receptorokkal. A Kalifornia Egyetem kutatói megfigyelték: egy bizonyos típusú receptor különösen aktív a terhesség ideje alatt és a szülés után.

Normál körülmények között ezek a receptorok segíthetnek kontrollálni az agy reakcióit a nagy hormonális változásokra a terhesség közben és után. A tudósok azt állítják: ezen receptorok hibás működése okozhatja a szülés utáni hangulatváltozást.

Az egereken végzett kísérletek során a kutatók olyan állatokat tenyésztettek ki, akik szervezetében kevés ilyen receptor volt. Ezek a genetikailag módosított állatok úgy kezdtek el viselkedni, mint azok az anyák, akik szülés utáni depresszióban szenvednek: letargiába estek, és kerülték a kontaktust az újszülötteikkel.

Amikor a kutatók egy olyan gyógyszert adtak be az egereknek, ami felerősítette a receptorok működését, a tünetek enyhültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását