2024. április 30. - Katalin, Kitti

Depressziós kutyák

Egyre több kutya szenved napjainkban a depressziótól - de már létezik ellenszer, egy kerek, fehér tabletta formájában. Működési elve ugyanaz, mint az emberre kifejlesztett Prozac nevű szeré. Egy eltérés akad csupán: a kutyáké kolbászízű. Az Egyesült Állam
2008. július 28. hétfő 17:47 - Hírextra
Félelmek, magány - az állatvilág intelligensebb része előtt az emberi psziché árnyoldalai egyáltalán nem ismeretlenek, írja a német Die Welt. Elsősorban a kutyák kapnak egyre több depresszióellenes szert.

A The Economist című gazdasági lap becslései szerint az Egyesült Államok állati kedélyjavító gyógyszereinek forgalma elérte az évi egymilliárd dollárt.

"Egyre több a magatartási problémákkal küszködő kutyák száma. Nagyjából tizenöt százalékuknak szeparációs félelmeik vannak" - mondta Steve Connel, az Eli Lilly gyógyszergyár állatorvosa a Herald Tribune-nek.

A cég tavasszal dobta piacra a híres Prozac nevű kedélyjavító állatváltozatát, a Reconcile-t. Hatására az egyébként gazdájuk távollétében a lakást csatatérré változtató, szeparációs félelmekkel küzdő ebek jó nagyot szundítanak a szőnyegükön.

Az ember és a többi emlősállat idegrendszere hasonló elven működik. A Prozac hatóanyaga, a fluoxetin elsősorban a szerotonin nevű hírvivőanyag szerepét erősíti meg az idegsejtek kapcsolódásainál. Az emberre kedélyjavító és antidepresszáns hatást gyakorol, míg a kutya megnyugszik tőle.

És mi lesz a neveléssel? "Kiképzéssel is kezelhető a probléma" - így Connel - "de egy magatartástréning a Reconcile-lel együtt gyorsabban hat és eredményesebb.

A szer hatékonyságát igazolja egy friss tanulmány is, amelyben 242 amerikai és brit kutyát vizsgáltak. A Reconcile-lel kezelt ebek hetvenkét százaléka szabadult meg nyolc hét alatt a félelmeitől, míg a placebócsoportnak csak ötven százaléka.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását