2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nyáron is dolgoznak a szocialisták

Az MSZP-frakció végigdolgozza a nyarat, kéthetente ülést tart, amelyen az aktuális politikai teendőket és egy-egy kiemelt témát vitat meg - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője kedden Budapesten újságíróknak.
2008. június 17. kedd 19:49 - Hírextra
A nap folyamán tartott ülésen a képviselőcsoport a következő időszak politikai kereteit és eszközeit határozta meg - közölte a frakcióvezető az MSZP-frakció egész napos ülése után.

Az első, de messze nem az utolsó nyári összejövetel volt - fogalmazott Lendvai Ildikó. Hozzátette: a frakció napirendjén szerepel jövő héten a távfűtés, a szociálpolitika, azt követően az oktatáspolitika, a kezdő pedagógusok bérezése, majd az egészségpolitika.

Elmondta: augusztusban tárgyalnak a konkrét adópolitikai elképzelésekről, illetve gazdasági témákról, valamint az új polgári törvénykönyvről.

A politikus szerint a következő két év kormányzásának a gazdasági növekedés érdekében a beruházás-növelést és a munkahelyteremtést kell szolgálnia, elsősorban a nyolc osztályt végzett szakképzetlenek számára.

Lendvai Ildikó úgy vélte, a mozgásteret meghatározza a konvergenciaprogram, illetve az, hogy a szociális kiadások nem csökkenthetők radikálisan. Hozzáfűzte: ezen a területen szükség van reformra, de nem a szociális kiadások mértékének csökkentésére, hanem belső átrendezésre a munkát és tanulást segítő támogatások javára.

A frakcióvezető az eszközökről azt mondta: az adó- és járulékrendszeren belül komoly átcsoportosításra, források felszabadítására látnak lehetőséget.

Kérdésre válaszolva sem kívánt részletekbe bocsátkozni, mondván, hogy csak most kezdődnek az egyeztetések. Közölte: az év elején 200 milliárd forintra becsült mozgástér már nincs meg, az első negyedéves adatok után lehet látni, hogy a mozgástér pontosan mekkora.

Lendvai Ildikó azt mondta, kisebb mértékben kiadáscsökkentésből, illetve az adórendszeren belüli átcsoportosításokból lehet fedezetet biztosítani az átrendezésre.

Kifejtette: az átcsoportosításnál van olyan lehetőség, amely az adórendszer egyszerűsítéséből, a kisadók, a külön adókedvezmények megszüntetéséből fakad, azaz az adókedvezmények egy része helyett adó- és járulékcsökkentés érhető el. Hozzátette: a fogyasztást terhelő adók "szent tehene" a gázolaj és a benzin jövedéki adója, ami nem emelhető, a kompenzálás módjait keresi a kormány.

A politikus elmondta: olyan ágazati politikát és területi fejlesztéspolitikát akarnak, amely a szakképzetlenek foglalkoztatását segíti, elsősorban az agrárium, az építőipar és a turizmus területén, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben is.

Lendvai Ildikó beszámolt arról, hogy a frakció azt kérte a kormánytól, minél sürgősebben dolgozzon ki javaslatot "a szegényeken élősködő falusi uzsorakamat" megelőzésére és felszámolására.

Kérdésre válaszolva kifejtette: nemcsak rendőri intézkedésekre gondolnak, azaz az uzsorások felkutatására. Jó volna egy olyan hitelrendszert is működtetni, amely garantált kamatokkal, adott esetben a szociális támogatási összeggel, mint garanciával működik - tette hozzá.

A frakció és a kormány kapcsolatáról elmondta: a már működő raportőri rendszert megerősítik és kiszélesítik. Hozzátette: az eddiginél korábban, már a kormány féléves munkatervének elkészítésekor megalakulnak a raportőri munkacsoportok, amelyek egyeztetnek, és politikailag is bővül a munka, mert a nagyobb politikai horderejű kormányrendeletekkel is foglalkoznak a raportőrök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását