2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az egyik leghatásosabb szívgyógyszer növeli a szélütés kockázatát

Az egyik leghatásosabb szívgyógyszer adása műtétek előtt csökkentette a szívinfarktus kockázatát, de gyakoribb lett az agyi katasztrófa. Egy új kanadai vizsgálat máris vitatott eredményeit az egyik leghagyományosabb orvosi lap, az angol Lancet közölte. A
2008. május 15. csütörtök 14:24 - Hírextra

Világszerte bizonyították, hogy lassítják a heves szívdobogást, csökkentik a vérnyomást, elviselhetővé teszik súlyos koszorúérbetegek életét. Kiderült, hogy infarktus után javítják a túlélés esélyét és ma már tudjuk, hogy adásuk szívelégtelenségben ugyancsak alapvetően fontos.

Milliók szedik ezeket a tablettákat, akiknek van szívpanasza, de olyanoknak is adták, akik például valamilyen műtét előtt álltak, abból a megfontolásból, hogy ez csökkentheti a szívbetegség okozta szövődmények kockázatát. Most olyan adatok láttak napvilágot, melyek a jövőben óvatosságra intik a sebészeket és az altatóorvosokat.

P.J. Devereaux és munkatársai 23 ország 190 kórházában követték 8331 beteg sorsát. A vizsgált személyek vagy szívbetegek voltak, vagy nagy kockázatuk volt az érelmeszesedésre. Valamennyiükön operáció történt, ami nem szívműtét volt, és véletlenszerű kiválasztás alapján a csoport fele a legismertebb bétablokkoló szert kapta a beavatkozás előtt, vagy olyan tablettát, ami az igazi gyógyszerhez hasonló volt, de hatóanyagot nem tartalmazott.

Ritkábban fordult elő szívroham vagy hirtelen szívhalál azok között, akik bétablokkoló készítményt vettek be műtét előtt, de többen kaptak szélütést ebből a csoportból, mint a gyógyszert nem tartalmazó tablettát szedők közül. Kiszámolták, hogy a bétablokkoló-kezelés a korábban vártnak megfelelően minden ezer, hasonló kockázatú betegből tizenötöt megvéd a szívrohamtól, háromnak nem lesz szüksége áramütésre szívműködésének helyreállításához és hét betegnek nem következik be szívritmuszavara.

Ez érthető, mert a műtét erősen fokozza a stresszhormonok szintjét, ezek hatását viszont a bétablokkoló-kezelés gátolja. Ezért adták a tablettákat már korábban is műtétek előtt. A kanadai munkacsoport viszont azt is kiszámolta, hogy a várható szövődményekhez képest ezer betegből további öt kap szélütést és 53 százaléknak lesz alacsony vérnyomása, 42 százaléknak pedig lassú szívműködése.

A sebészek és az altatóorvosok szerint az utóbbi nem gond, mert műtétek közben a vérnyomást és a szívműködést folyamatosan figyelik, szükség szerint azonnal beavatkoznak. Ezeket könnyű rendezni, de ha a bétablokkoló-kezelés védi a beteget a szívhaláltól vagy az infarktustól, az óriási eredmény. Az új tanulmány tanulsága, hogy az eddiginél is gondosabban kell ügyelni a műtét előtti gyógyszerelésre és még alaposabban figyelni a beteg állapotát az operációt követő időszakban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását