2024. április 27. - Zita

Embrionális őssejtből szívsejt

Három fajta szívsejtté sikerült átalakítani humán embrionális őssejteket, melyek egerek szívébe ültetve javították a szerv működését - áll kanadai, amerikai és brit kutatóknak a tekintélyes Nature tudományos szakfolyóirat eheti számában megjelent közlemén
2008. április 27. vasárnap 07:01 - Hírextra
A kutatóknak hatékonyan sikerült előállítaniuk különféle típusú emberi szívsejteket, melyeket az alap- és a klinikai kutatásban alkalmazhatnak.

A közeljövőben annak vizsgálatára használhatják őket, miként reagálnak a szív sejtjei különböző gyógyszerekre. Hosszabb távon pedig új módszereket dolgozhatnak ki arra, hogyan lehet a szívinfarktus miatt sérült, vagy elhalt szöveteit pótolni e sejtekkel.

A tanulmány jelenti a legújabb lépést az embrionális őssejtek gyógyító célú felhasználása felé. Az embrionális őssejtek minden irányba alakulni képes, omnipotens, "mindentudó" sejtek. A kutatók úgy irányították fejlődésüket, hogy belőlük úgynevezett progenitor szívsejtek jöttek létre. Ezek multipotens, "sokat tudó" sejtek.

Utóbbiakat megfelelő körülményekkel rávették, hogy a szív három fajta, specializálódott sejtjévé alakuljanak: szívizomsejtté, az erek falát képező simaizom és endotél sejtekké. Ez azt jelenti, hogy a szív elhalt izomzata és véredényei is pótolhatók lennének.

Az így kifejlődött szívsejteket szívbeteggé tett egerekbe juttatták, melynek hatására az egerek szívműködése javult.

"Nem mi vagyunk az elsők, akik megmutattuk, hogy embrionális őssejtekből szívsejteket állíthatunk elő" - mondta Gordon Keller a torontói McEwen Központ kutatója, a tanulmány vezetője. "Mi azonban a lépésenkénti megközelítést választottuk, hogy végigkövethessük az embrionális őssejtek szívsejtekké való átalakulásának teljes folyamatát."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását