2024. április 19. - Emma

Sok magnézium, kevés szélütés

A magnéziumban gazdag étrend, így a teljes kiőrlésű gabona és zöldség csökkenti a szélütés kockázatát dohányosoknál - áll a héten közzétett tanulmányban. A 26 ezer dohányzó finn férfi részvételével elvégzett kutatás szerint azoknak az esetében, akik magné
2008. március 13. csütörtök 08:29 - Hírextra
Bár a folyamat még nem ismert, a kutatók feltételezik, hogy a magnézium csökkenti a magas vérnyomást, amely elhanyagolása esetén szélütéshez vezethet.

Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Institute munkatársa és kollégái elmondták, hogy a szélüléssel kapcsolatos felfedezésre egy másik kutatás során jutottak, amellyel a tüdőrák lehetséges terápiáit tanulmányozták.

A kutatás során több mint 13 éven át vizsgált 26 556 finn férfi közül azoknál, akik naponta átlagosan 589 milligramm magnéziumot fogyasztottak, 15 százalékkal kevesebb volt a kockázata az agyi katasztrófának, mint azoknál, akiknél ennél kevesebb volt a magnéziumbevitel.

A magnéziumfogyasztás hatása fokozottabb volt a hatvan évnél fiatalabb férfiak esetében. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a kálcium-, a kálium- és a nátriumbevitel nem áll a szélütés egyetlen típusának kockázatával sem kapcsolatban - írták a kutatók az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban. Hozzátették: az még bizonyításra vár, hogy a magnéziumtartalmú táplálékkiegészítők fogyasztásának szintén megvan-e ugyanez a hatása.

"A vérnyomás csökkentése mellett a magnézium befolyással lehet a koleszterinsűrűségre, vagy arra, ahogyan a szervezet az energiává átalakított vércukrot hasznosítja. Ezen folyamatok bármelyike befolyásolhatja az agyi katasztrófa kockázatát, de nem az agyvérzését (a másik típusú szélütésekét) - írták Larsson és munkatársai.

A teljes kiőrlésű gabonákon kívül magnéziumban különösen gazdag a feketebab, a brokkoli, a földimogyoró, az osztriga, a tengeri géb nevű halfajta és a spenót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását