2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Transzzsírmentesen a szívért

Az élelmiszeripari termékekben lévő mesterséges transzzsírok tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Becslések szerint Magyarországon évente ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transzzsírsavakat teljesen s
2007. december 11. kedd 19:13 - Hírextra

A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek, amelyek a telítetlen zsírsavakból keletkeznek. A hidrogénezés célja, hogy az olajok bizonyos tulajdonságait megváltoztassák, ezáltal a zsiradék hasonló lesz az állati zsírokhoz, például szobahőmérsékleten szilárd marad, kevésbé hajlamos az avasodásra és hosszabb az eltarthatósági ideje.

Naponta átlagosan 5-6 gramm transzzsírsavat eszik egy magyar ember, sokat a margarinok révén, de legtöbb a ropik, kekszek, chipsek elfogyasztásával kerül a szervezetbe. Magyarországon az élelmiszerek cimkéjén nem kötelező feltüntetni a transzzsírsav mennyiséget, ezért a fogyasztók csak úgy tudják meg, hogy miben található meg, ha az összetevők között "hidrogénezett növényi olaj" vagy "részlegesen hidrogénezett növényi olaj" felirat szerepel.

Magyarországon az összes halálozás 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségek következménye, a halálozási ráta az unió átlagának közel kétszerese. Az utóbbi évek kutatásai egyértelműen igazolták, hogy a transzzsírok tönkreteszik az ereket, ezért elhagyásuk jelentős eredményt hozna a szív- és érrendszeri betegségek terén - hangsúlyozta Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkacsoportvezetője arról számolt be, hogy uniós vizsgálatok során 5-27 százalék közötti értékben találtak transzzsírsavat az élelmiszerekben, a sütőipari termékekben, éttermi ételekben és más élelmiszeripari készítményekben. Megoldást az egységes szabályozás jelenthetne.

Néhány cég már önként csökkentette termékeiben a transzzsírsavtartalmat. Például a McDonald's Magyarország Étteremhálózat Kft. októbertől vezette be a kedvezőbb élettani hatású sütőolajat. "Több mint tízéves fejlesztési munka eredménye az új olajkeverék, amelyben a transzzsírsav tartalom maximum két százalék - közölte Vadnai Ágnes, a cég kommunikációs vezetője.
Hasonló fejlesztésről számolt be Takács Tibor, a Fornetti Kft. képviseletében.

Egy új tápértékjelölési rendszer bevezetését könyvelheti el a Táplálkozás,
Életmód, Testmozgás Platform (TÉT), amely egy évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy hosszú távon megoldást javasoljon a kiegyensúlyozott és aktív életmód népszerűsítésére, elősegítésére. Tagjai a civil szféra, a kormányzat, a tudományos világ és az ipar szereplői.

Az új jelölési rendszer, amely az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) elnevezést kapta egyre több élelmiszeren található meg. A táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalma, valamint az is, hogy ez mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek - fogalmazott Kiss Beáta, a TÉT Platform jelölési munkacsoportjának vezetője. Erről bővebb információ a http://www.mitiseszemiszom.hu című honlapon található.

New York tavaly decemberben határozta el, hogy a város éttermeiben és vendéglátó helyein meg kell szüntetni a transzzsírok használatát. New York példáját követte Philadelphia is. Dániában az egész országban tilos két százaléknál magasabb transzzsírtartalmú élelmiszert forgalomba hozni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását