2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kitüntetéseket adtak át

A Magyar Tudományos Akadémia 178. közgyűlésen hétfőn átadták az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai újságírói díjakat, valamint a Wahrmann Mór-érmeket.
2008. május 5. hétfő 15:03 - Hírextra

Utóbbi kitüntetést Járai Zsigmondnak, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökének, valamint Lámfalussy Sándornak, az MTA külső tagjának ítélte az Akadémia.

A Magyar Tudományos Akadémia 1899-től jutalmazta a Wahrmann Mór által létesített adományból a kereskedelem, az ipar területén elért legnagyobb érdemeket. A kitüntetettek között a hazai gazdasági élet korabeli kiválóságait, így Ganz Ábrahámot, Mechwart Andrást részesítette. Az MTA 2003-ban újította fel e hagyományos kitüntetését azzal, hogy a tudomány, a kutatás-fejlesztés támogatása, a gazdasági és állami élet területein tevékenykedő, kimagasló érdemeket szerzett személyek munkáját ismeri el.

Az indoklás szerint Lámfalussy Sándor a magyar tudomány és kultúra, a magyar tudományos teljesítmény nemzetközi megismertetése és elismertetése terén kifejtett sokévtizedes teljesítményéért, különösen személyes példamutatásáért érdemelte ki az elismerést.

Járai Zsigmondot, mint az akadémia levéltárának bőkezű mecénását, s a gazdasági élet kiemelkedő szereplőjét tüntette ki az MTA Elnöksége és Vezetői Kollégiuma.

Az idei Akadémiai Aranyérmet Nemecz Ernő, az MTA rendes tagja, a Veszprémi Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszéke professor emeritusa kapta.

Az MTA indoklása szerint Nemecz Ernő az ásványtani és a geokémiai kutatások nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselője. Az anyagásványok szerkezeti, ásványgenetikai vizsgálata, a nem érces ásványinyersanyag-lelőhelyek genetikai jellemzése terén elért eredményei nemzetközi jelentőségűek. A Veszprémi Egyetem iskolateremtő professzora, több évtizedes oktatói pályáján a kutató generációk sorát nevelte. Sokrétű tudományos és oktatói munkássága mellett, a hazai földtudomány fejlődésében tudományszervezői és tudományos közéleti tevékenysége is meghatározó jelentőségű. Közel két évtizeden át folytatott kutatásait az "Ásványok átalakulási folyamatai" című könyvében 2006-ban jelentette meg.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkásságuk elismeréseképpen tíz tudóst részesített Akadémiai Díjban.

Akadémiai Díjat kapott Angeli István, a fizikatudomány doktora, a Debreceni Egyetem, Kísérleti Fizikai Tanszék nyugalmazott professzora, Benyő Zoltán, a műszaki tudomány doktora, a Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéke egyetemi tanára, professor emeritusa, Bodó Imre, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum professor emeritusa, Gósy Mária, a nyelvtudomány doktora, az MTA Nyelvtudományi Intézete tudományos tanácsadója, az ELTE Fonetikai Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára.

Ugyancsak Akadémiai Díjjal tüntették ki Hajós Györgyöt, a kémiai tudomány doktorát, az MTA Kémiai Kutatóközpont Biomolekuláris Kémiai Intézete igazgatóját, Kovács Istvánt, a történettudományok kandidátusát, az MTA Történettudományi Intézete főmunkatársát, a Pázmány Péter Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát, Liposits Zsoltot, az MTA doktorát, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete igazgatóhelyettesét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanárát.
Akadémiai Díjat vehetett át Petz Dénes, a matematika tudomány doktora, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete tudományos tanácsadója, Szabó Katalin, a közgazdaság-tudomány doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító Gazdaságtan Tanszéke egyetemi tanára, valamint Takács Ernő, a műszaki tudomány doktora, a Miskolci Egyetem professor emeritusa.
Akadémiai Újságírói Díjban részesült Avar László, a Magyar Mezőgazdaság hetilap vezető lapszerkesztője, Chikán Ágnes, a Délmagyarország főmunkatársa, az MTA Szegedi Biológiai Központ sajtófelelőse, valamint Dürr János, a Magyar Szabadalmi Hivatal kommunikációs tanácsadója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását