2024. április 30. - Katalin, Kitti

Vizi E. Szilveszter elismerő volt

Nagy tudósnak és fantasztikus iskolateremtő személyiségnek nevezte Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke Medzihradszky Kálmán akadémikust, akinek 80. születésnapja alkalmából ünnepi ülést rendeztek kedden az Akadémián.
2008. április 30. szerda 06:51 - Hírextra

Az ülést az MTA Kémiai Tudományok Osztálya és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezte.
Medzihradszky Kálmán tudományos tevékenységével kapcsolatban az MTA elnöke kiemelte, hogy munkásságában mindig megjelent az eredeti gondolat, amely a magyar tudomány egészének jellemzője.

"Keres egy problémát és a megoldás során eredetiségre törekszik. Nem másol, hanem megpróbál valami újat, valami originálist adni" - emelte ki köszöntőjében a tudóstársaság elnöke.
Mint Vizi E. Szilveszter az MTI-nek kifejtette, Medzihradszky Kálmán tulajdonképpen a magyar peptidkémia atyjának tekinthető, s olyan iskolát teremtett, amely hihetetlen jelentőséggel bírt a magyar gyógyszeripar szempontjából. Kutatásai a hormonbetegségek kezelésében használt készítmények kifejlesztéséhez vezettek.

Ismertetése szerint ilyen az adrenokortikotróp hormon, amelynek teljes szintézisét Medzihradszky Kálmán oldotta meg, s amelyért aranyfokozatú Állami díjjal ismerték el.

"Ez a mellékvesekéreg hormonja: hiánya, vagy túltermelése súlyos megbetegedésekhez vezet" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Medzihradszky Kálmán foglalkozott a pigmentsejteket serkentő melanocita elnevezésű hormon szerkezet-hatás összefüggéseivel, valamint az úgynevezett opioid peptidek vizsgálatával és szintézisével, amelyeknek fájdalomcsillapító hatása van.

"Ezekkel a kutatásokkal világhírnevet szerzett" - sorolta Vizi E. Szilveszter.
Medzihradszky Kálmán 1966-ban a kémiai tudomány kandidátusa, majd 1970-ben a kémiai tudomány doktora címet szerezte meg.

1968-1969 években a Yale Egyetem vendégkutatója volt, 1971-ben pedig egyetemi tanári kinevezést kapott az ELTE Szerves Kémiai Tanszékére, s innen is vonult nyugdíjba 1998-ban, 70 éves korában.

Medzihradszky Kálmán 1980-1983 közt az ELTE tudományos rektorhelyettese, 1983-1989 közt pedig a Természettudományi Kar dékánja volt.

Tevékenységét az ELTE, amelynek 2003 óta díszdoktora, Pro Universitate éremmel és aranyéremmel ismerte el.

Kitüntetései közül szerepel a Heyrovsky Aranyérem (Csehszlovák Tudományos Akadémia, 1982), a J.Rudinger Award (European Peptide Society, 2002) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1998).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását