2024. április 26. - Ervin

Közlemény: A Magyar Gárda romaügyi véleménye nem az MTA álláspontja

Az MTA egyik budavári konferencia-termében április 23-án meghirdetett, "Roma élet Közép-Európában és Magyarországon" című, dr. Simon János által szervezett rendezvény széles körű felháborodást váltott ki. A felháborodás tárgya egyrészt az volt, hogy a meg
2008. április 27. vasárnap 13:47 - Hírextra
Másrészt az is okot szolgálhatott a méltatlankodásra, hogy a rendezvényt összefüggésbe hozták a Magyar Tudományos Akadémiával.

Ezért nyilatkozom, hogy a rendezvénynek semmi köze nem volt a Magyar Tudományos Akadémiához. Az MTA Politikai Tudományok Intézetéhez is legfeljebb annyi, hogy Simon János az intézet kutatója, aki azzal a kéréssel fordult az intézet vezetőihez, hogy biztosítsák számára a konferenciaterem kedvezményes használatát. Ehhez a rendezvény konkrét programját nem ismerve, a kutatóinknak járó bizalmat megelőlegezve hozzájárultunk.

Simon János visszaélt ezzel a bizalommal, miután kiderült, hogy a Magyar Tudományos Akadémia helyiségét egy alapvetően nem tudományos rendezvény színhelyéül használta fel, visszaélve az Akadémia tekintélyével és veszélyeztetve annak jó hírét. Az a tény, hogy ezt munkahelyi vezetőinek félrevezetésével tette, és a rendezvény több meghívottjával - többek között a köztársasági elnök úrral, akit védnökként tüntetett fel - sem közölte tulajdonképpeni politikai céljait, csak hab a tortán.

A történtekért a felelősséget vállalnom kell, de vállalnia kell Simon Jánosnak is. Felszólítom, hogy politikailag ellentétes nézeteket ütköztető drámapedagógiai kísérleteit - amelyek elvileg nem nehezményezhetők, de inkább egy kibeszélő-show-ba illenek - a jövőben ne próbálja tudományos rendezvényként eladni, visszaélve a Magyar Tudományos Akadémia nevével, saját intézete és több jóhiszemű felkért résztvevő jó hírével.

Budapest, 2008. április 26.

Dr. Bayer József, az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását