2024. június 16. - Jusztin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kizárják a Fidesz-ből a párt egyik potentátját?

A Fidesz egészségpolitikusa Pesti Imre az utóbbi hetekben többször is a nyilvánosság elé állt az egészségügyet érintő témákban, melyekkel kapcsolatban nekünk is elmondta véleményét. Beszélgettünk a vizitdíjról, a Heves megyei privatizációkról, a társadalo
2008. február 5. kedd 16:03 - Pór Károly

Pártja megerősítő népszavazást fog kezdeményezni az Országgyűlés előtt az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. Mit várnak ettől?

Azt szeretnénk elérni, hogy a Parlament ne alkosson törvényt a biztosítási rendszerről, addig, amíg ebben a kérdésben nem kerülhet sor népszavazásra. Ehhez egyszerű többségre van szükség, ezért ennek elérésére látunk reális esélyt.

Az MDF azt mondta, hogy a biztosítási kérdésben támogatja a Fidesz kezdeményezését. Vannak-e, és ha nincsenek, akkor miért nincsenek a két párt között egyeztetések az egészségügyi rendszert illetően? Mert kellő politikai akarttal, az MDF és Fidesz képes lehetne egy jelenleg még nem létező alternatívát kidolgozni a kormány javaslatával szemben.

Az MDF szerepe furcsa. A Fidesz, mint ma már talán az egyetlen nemzeti jobboldali párt – az MDF-et nem is tudom hova sorolni – önálló kerek egész programmal rendelkezik arról, hogyan képzeljük el a jövő egészségügyét.

A Fidesznek van konkrét alternatívája a kormány terveivel szemben? Ugyanis ez idáig részletesen kidolgozott elképzelések nem jelentek meg a Fidesz részéről.

2006-ban a választásokra a Fidesz egy koherens programmal jelent meg. Legközelebb ilyen programmal a következő választásokra kell megjelenni. De mivel a jelenlegi belpolitikai helyzet nagy mértékben bizonytalan, Orbán Viktor az elmúlt év őszén bemutatta az Erős Magyarország programot, ennek az egészségügyre vonatkozó részét Navracsics Tiborral éppen én vázoltam Nyíregyházán, tehát elindult egy munka.

Ez a program elvi alapvetéseket tartalmaz, de nem konkrét lépéseket.

Amikor egy programot felvázolunk, akkor fő irányelveket kell felmutatni, nem lehet részletekről beszélni egy program bemutatása kapcsán, mert akkor elveszik a lényeg. Én részt vettem a program kidolgozásában, így nyugodtan mondhatom, hogy a Fidesznek van koherens, részletekbe menő programja, de a részleteket nem szokták sehol bemutatni egy indító program kapcsán.



Miért nem kezdték el a programot 1998 és 2002 között? Mert egy olyan nagy ívű átalakítás, mint amilyet most a kormány tervez, nem indult meg abban az időszakban.

Ez sokszor elhangzik, de ezt korántsem így látom. Aki az egészségügyben dolgozik az látja, hogy 1990 óta egy folyamatos átalakítás történik, európai módon lépésről lépésre. Kezdve a háziorvosi rendszer privatizációjától, a szakrendelők német pontrendszeréig, a kórházak HBCS pontrendszerének bevezetéséig, a teljesítményarányos finanszírozás kiterjesztéséig, az ágyszámkapacitás jelentős csökkentéséig, millió átalakítás történt az évek hosszú során, mert ezek rendkívül kényes, emberéleteket közvetlenül érintő beavatkozások, amiket nem lehet hűbelebalázs módjára meggondolatlanul megtenni. Ami most zajlik az nem átalakítás, nem reform, hanem közönséges pénzkivonás, ilyet mi nem akartunk csinálni! De természetesen voltak nagy elképzeléseink, és haladtunk is efelé. Például az orvosok jogállását, a struktúraátalakítást, és a forrásbevonást illetően, de a szocialista - szabaddemokrata kormányzat nem vitte ezt tovább, várt öt évet most pedig egy ilyen brutális lépéssel beavatkozik a rendszerbe.

Dr. Czeizel Endrével beszélgettem a tervezett reformokról, aki a következőket mondta: „Tudjuk, hogy Magyarországon a lakosságra eső orvos szám nagyon nagy, tudjuk azt, hogy a lakosságra eső kórházi ágy sokszorosa több más országénak, mégis mi élünk a legrövidebb ideig az Európai Unión belül, mégis mi vagyunk a beteg nemzet, tehát ez nem az orvos számon, nem a kórházi ágyon múlik, hanem az ellátás színvonalán. Az ellátás színvonala pedig reformokat igényel.”

Tisztelem Czeizel tanár úr véleményét, de mellé tenném Dr. Kovács József bioetikusét (a Semmelweis Orvostudományi Egyetem professzora), aki azt mondta, hogy az a kivonás, ami most zajlik közvetlen emberéleteket követelhet. Másrészt az európai egészségügyi fogyasztói index alapján Magyarország a 14. helyről a 21. helyre csúszott vissza. Vagyis a magyar egészségügyi ellátás a saját hibáival együtt az európai rendszerben a középmezőnybe tartozott, és egy év alatt hét helyet veszített ebből a pozíciójából. Ráadásul az unióba való belépéskor készült országjelentések is azt hangsúlyozták, hogy viszonylag kevés pénzét nagyon sokat nyújt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását