2024. május 3. - Tímea, Irma

Monopolhelyzetbe kerülhet egy MSZP közeli egészségügyi vállalkozás

A Fidesz szerint egy szocialistákhoz köthető, sok esetben tisztességtelen piaci magatartást tanúsító egészségügyi vállalkozás, a HospInvest Zrt. monopolhelyzetet szerezhet az észak-magyarországi régióban - erről Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikus
2007. november 21. szerda 13:51 - Hírextra

A politikus szerint a HospInvest már eddig is jelentős pozíciókat szerzett, és "rendkívül tisztességtelen" privatizáció eredményeként megszerezte a kiskunhalasi, a hatvani, a gyöngyösi és a kazincbarcikai kórházat, de "kivetette a hálóját" az egri és a miskolci kórházra, és Váccal is tárgyal, vagyis az egész észak-magyarországi régióra kiterjesztené hatalmát.

Kockázatos, hogy egy olyan gazdasági csoport, amely rendszeres tisztességtelen piaci magatartást tanúsít, ilyen gazdasági előnyökre tegyen szert, és "ilyen mértékben lenyúlja az egészségügyi piac jelentős részét" - fogalmazott Pesti Imre, aki szerint azt is tudni lehet, hogy a vállalkozáshoz kötődő egyik cégcsoport biztosítóként akar majd működni, ami még inkább monopolhelyzetet eredményez.

A fideszes politikus ezért arra kérte fel a kormánypártokat, hogy választási ígéretüknek és a képviselői esküjüknek megfelelően a köz javát szolgálják, és ne pártokhoz köthető gazdasági csoportok érdekeit képviseljék, ne adjanak háttértámaszt olyan üzleti vállalkozásoknak, amelyek rendszeresen megsértik a közbeszerzési törvényt és szerződést szegnek.

Mint mondta, a HospInvest például Kiskunhalason szerződésben vállalta, hogy saját tőkéből végez el fejlesztéseket, azonban mégsem tett be saját tőkét, hanem a kórház működési finanszírozására vett fel hitelt, és a dolgozók elbocsátásából felszabaduló összegből fizeti a kölcsönöket. Hozzátette: az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a szocialista vezetésű önkormányzat nem járt el eléggé körültekintően.

Szerinte Hatvanban és Gyöngyösön szintén tisztességtelen körülmények között történt a privatizáció, és mindkét esetben a közbeszerzési döntőbizottság is elmarasztalta az önkormányzatot.
Hangsúlyozta: ezek a példák azt bizonyítják, hogy sehol sem szolgálja a köz javát, ha politikai támogatást élvező vállalatok megjelennek.

Pesti Imre a vizitdíjat és a kórházi napidíjat megszüntető szocialista módosító indítványra vonatkozó kérdésre azt mondta: ez az indítvány azt jelzi, hogy a Gyurcsány-féle reformprogram az MSZP-n belül is megbukott. Megerősítette, hogy a Fidesz támogatni fogja a javaslatot, de mint mondta - azt nem lehet tudni, hogy eljut-e a végszavazásig az indítvány.

Az egészségbiztosítási törvényhez benyújtott több szocialista módosító indítványról Pesti Imre azt mondta: önmagában is mulatságos, hogy a kormány álláspontját képviselő törvényjavaslathoz a szocialisták 230 módosító indítványt nyújtottak be, ezzel gyakorlatilag egy teljesen új törvényt terjesztettek elő.

Hozzátette: még nem ismerik a módosítókat, ezek a jövő héten kerülnek az egészségügyi bizottság elé.

Pesti Imre, a vele szemben folyamatban lévő APEH-vizsgálatról azt mondta: akkor nyilatkozik, ha az befejeződött.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását