2024. április 29. - Péter

Mentők a klinikai halál állapotában

A klinikai halál állapotába került az Országos Mentőszolgálat a kormány 2006 óta folytatódó megszorításai, a 300, majd a 150 fős leépítés, és a létszámstop következtében - mondta Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő vasárnapi budapesti sajtótájékoz
2007. december 9. vasárnap 14:11 - Hírextra

A mentőknél közel 17 évig dolgozó szakpolitikus állításának alátámasztására arra a péntek esti hírre is hivatkozott, amely szerint egy kislány a klinikai halál állapotába került Budapesten, s két szolgálaton kívüli mentős saját motoron indult a megmentésére, mivel a kerület összes mentőautója éppen bevetésen volt.

Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa reagálásában az MTI-nek vasárnap azt mondta: nem tisztességes egy rendkívüli helyzet kapcsán férevezetni a közvéleményt, riogatni az embereket. Közölte: ha nagyon ritkán is, de előfordul, hogy egy körzetben minden rohamkocsi bevetésen van. Úgy vélte, a kétéves kislány megmentéséért a politika legfeljebb csak elismerését fejezheti ki a két mentősnek.

Pesti Imre sajtótájékoztatóján egyébként kitért a költségvetési számokra is: amíg 2006-ban 25,8 milliárd forintból gazdálkodhatott a mentőszolgálat, addig a kormány tervei értelmében 2008-ban mindössze 22,9 milliárd áll majd rendelkezésre.

Úgy látta: a működészavarok miatt ősszel már folyósított 2 milliárd forint után, most újabb 1 milliárd forint rendkívüli állami támogatásra van szüksége a mentőszolgálatnak.

A Fidesz nevében "tisztelettel, de határozottan" felkérte a kormányt, hogy ne spóroljon az Országos Mentőszolgálaton, mivel az életmentés nem lehet üzleti, vagy költségvetési érdekek áldozata.

A szocialista politikus minderre reagálva azt mondta: Pesti Imre "enyhén szólva csúsztat", amikor azt állítja, hogy 22,9 milliárd forint áll majd a mentőszolgálat rendelkezésére, mivel ez az összeg valójában megközelíti a 24 milliárd forintot.

Az MSZP szakpolitikusa elmondta: a mentőszolgálat jövő évi költségvetése azért kevesebb, mint korábban volt, mert a betegszállítási feladatokat teljes egészében leválasztják az Országos Mentőszolgálatról.

Hozzátette: ennek a munkának az előkészítése nem haladt úgy, ahogy ezt tervezték, ezért van szükség az utólag biztosított egymilliárd forintra, amit már megszavazott a parlament.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását