2024. július 20. - Illés

Ezen a hétvégén újra szabad a rakpart

Levonult a dunai árhullám, szabad az út a rakpartokon, így a hétvégén ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. Június 15-e (szombat) reggeltől június 16-a (vasárnap) estig a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a már jól bevált gyakorlatnak megfelelően autómentes környezetben használhatják a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt.
2024. június 14. péntek 11:03 - HírExtra

A hétvégén újra teljes szélességében birtokukba vehetik a pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és – az Erzsébet híd közelében – az Irányi utcai lehajtó között.

 A fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét. A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy egyéb mikromobilitási eszközzel közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre. 

Így lehet megközelíteni a bejárható rakpartrészt 

Az érintett rakpartszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy

- az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni, a megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni;

- az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot. 

Tovább zöldül a rakpart 

Már javában zajlik a pesti alsó rakpart zöldítése: a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió szakemberei élhetőbbé teszik a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszt azzal, hogy az útpálya és a partél közötti sávban

- 8 fát ültetnek;

- csaknem 400 négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki;

- fajokban gazdag évelő növényeket telepítenek, valamint

- párakaput, napozószékeket, árnyékolót, kerékpártámaszt és ivókutat helyeznek ki. 

A fejlesztésre a Fővárosi Önkormányzat a közösségi költségvetésből biztosít forrást, a közúti és gyalogosforgalom fenntartása mellett ütemezetten végzett munkák előreláthatóan augusztusban fejeződnek be. 

Hamarosan elkészülnek a rakpart teljeskörű átépítésének a tervei is, amik a BKK megbízásából készülnek, és az Európai Unió TOP Plusz Komplex Klímaadaptációs és Közterület-megújítási programjának finanszírozásában valósulhatnak meg. Minderről bővebben ezen az oldalon olvashatnak.

Forrás: BKK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását