2024. április 26. - Ervin

2009-re javul az egészségügy?

Nem a megyerendszerre épül majd az egészségbiztosítás, két-három éven belül legfeljebb tíz egészségbiztosító fog működni Magyarországon - jelentette ki Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a köztelevízió kedd reggeli Nap-kelte műsorában.
2007. szeptember 25. kedd 10:18 - Hírextra

"A biztosítottak érdekében született működőképes kompromisszum" - fogalmazott a koalícióért felelős államtitkár, aki nyomatékosan hangsúlyozta, hogy nem megyénként lesz egészségbiztosító. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a koalíciós megállapodás rögzítette: egy-egy egészségpénztárhoz minimum 500 ezer, maximum 1,5 millió biztosított tartozhat; ez a korlátozás - tekintettel az ország lakosságának számára - önmagában kizárja, hogy 18 megyei és 4 fővárosi, illetve Pest megyei pénztár jöjjön létre.

A szabad demokrata politikus szerint a megyék emlegetése azt a területi biztonságérzetet elégíti ki, hogy az sem kerül ki a biztosításból, aki saját maga nem akar a biztosítók között választani. Számításai szerint 7-8, esetleg 8-10 biztosító működik majd Magyarországon, ez megegyezik azzal, amit eredetileg terveztek.

Horn Gábor úgy fogalmazott: a koalíciós pártok között egy szakmailag megalapozott és vállalható kompromisszum született; az egyezség a piac racionalitására épül, annyiban politikai, hogy a tisztán liberális, illetve a tisztán szocialista elképzelés természetesen más, mint amiben most megegyeztek.
Az SZDSZ ügyvivője azt a meggyőződését fogalmazta meg, hogy 2009 közepétől elmondható lesz: az egészségügy tényszerűen javult Magyarországon.

Addigra bebizonyosodik, hogy a rendszer működik-e vagy sem, rendben lesznek a kórházak mellékhelyiségei is, a jó orvosok nem mennek el külföldre - tette hozzá.
Az MSZP és az SZDSZ hétfőn este állapodott meg az egészségbiztosítási reform alapelveiről, Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa a megegyezést azzal jelentette be, hogy a rendszer alapegysége a megye lesz, a közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye) pedig négy pénztár alakulhat meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását