2024. április 30. - Katalin, Kitti

MSZP: nem tarthatnak senkit fogdában, mert nincs hol laknia

Az MSZP szerint alkotmányossági aggályokat vet fel és elfogadhatatlan az a fideszes képviselők jegyezte törvényjavaslat, amely alapján elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatnának hajléktalanokat.
2011. augusztus 25. csütörtök 07:01 - HírExtra
Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: senkit sem lehet társadalmi státusza vagy vagyoni helyzete miatt büntetni, fogdába zárni azért, mert nincs hol laknia.

Tizenhárom kormánypárti politikus még június közepén nyújtotta be a parlamentnek a szabálysértési törvény módosítására irányuló előterjesztést. Ebben azt kezdeményezték, hogy a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése" minősüljön szabálysértésnek. Az indítványt az Országgyűlés tárgysorozatba vette, de eddig nem tárgyalta.
Korózs Lajos ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a javaslat sérti az emberi méltóságoz és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogot, senkit sem lehet ugyanis társadalmi státusza vagy vagyoni helyzete miatt büntetni. Márpedig a szocialista politikus szerint a fideszes indítvány lényegében "szociális fogdákat" hozna létre hajléktalanoknak, akiket előzőleg az aluljárókból "az erdőkbe száműztek".

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a kormánypárt olyan szabályozásra tegyen javaslatot, amely kitiltaná a közterületekről a hajléktalanokat, illetve hogy rendészeti eszközökkel próbál szociális problémákat kezelni.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását