2024. május 17. - Paszkál

MSZP: reformok jönnek

Elkészült az MSZP gazdálkodásának megújítására vonatkozó javaslataival az a munkacsoport, amelyet a június végi pártszavazás után kért fel Mesterházy Attila pártelnök.
2011. augusztus 23. kedd 13:03 - HírExtra
A Tukacs István vezette testület szigorítana a tagdíjfizetési szabályokon, és azt kezdeményezi, hogy a párttagoknak - egy kisebb, a tagdíjból leírható összeg befizetésével - minden év elején regisztrálniuk kelljen.

A munkacsoportot azután bízta meg a pártelnök, hogy az eredménytelenül zárult pártszavazáson a válaszolók mintegy 80 százaléka támogatta, hogy az MSZP tegye átláthatóbbá a gazdálkodását a törvényi előírásoknál.

Tukacs István, a szocialisták központi pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: javaslataik között szerepel, hogy az MSZP költségvetését áttekintő testület legalább negyedévente fogadóórát tartson, ahol minden párttag elmondhatja aggályait, észrevételeit, javaslatait, és ezekre meghatározott időn belül választ kelljen adni.

Ugyanez vonatkozna a területi szervezetekre, a munkacsoport ugyanis célként jelölte meg, hogy - miután az új választási törvény ismeretében az MSZP szervezetét is az új választókerületi struktúrához igazítják - minden választókerületben kötelező legyen pénzügyi ellenőrző bizottságot működtetni. Kezdeményezik továbbá, hogy gazdálkodási adataikat a megyei és a városi pártszervezetek is hozzák nyilvánosságra honlapjukon, ahogyan ezt a pártközpont teszi.

Tervezik a párt gazdálkodásának és a pénzügyi ellenőrzésnek az elválasztását: kis létszámú belső ellenőri szervezetet hoznának létre az MSZP-ben, miközben a központi pénzügyi ellenőrző bizottsággal a nagyobb összegű beszerzéseket és kifizetéseket előzetesen egyeztetnie kellene a pártvezetésnek.

Tukacs István elmondta: fontosnak tartották a jelenleg "nagyon laza, demokratikus" tagdíjfizetési szabályok szigorítását is. Indítványozzák, hogy egy minden párttagnak elérhető nyilvántartás segítségével az MSZP összes tagjáról meg lehessen tudni, hogy fizeti-e a tagdíjat. Emellett regisztrációs kötelezettséget is bevezetnének: az MSZP tagjainak minden év elején be kellene fizetniük egy kisebb, a tagdíjba számító összeget, így elkerülhető lenne a párttagok aktuális számáról folytatott vita.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási kérdései között szerepelt az is, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, a választókerületi és a helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Tukacs István az MTI-nek azt mondta: ez a kérdés az alapszabály-szerkesztő bizottság hatáskörébe tartozik, az általa vezetett testületben azonban senki sem ellenzi a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kiterjesztését.

Kitért arra is, kezdeményezik, hogy a jövőben ne tölthessen be más párttisztséget az, aki a párt pénzügyeivel foglalkozik.

Javaslataik jövőjéről szólva Tukacs István közölte: először az alapszabály-szerkesztő bizottsággal vitatják meg őket, testületük egy tagja pedig várhatóan ott lesz az alapszabály megváltoztatására irányuló szövegszerű javaslatok kidolgozásánál is.

Mesterházy Attila az MSZP választmányának júliusi ülése után jelentette be, hogy indítványára két munkacsoport alakul az MSZP-ben, az egyik Tukacs István vezetésével a pártgazdálkodás, a másik Molnár Zsolt irányításával a pártszervezet reformjával kapcsolatos alapszabály-módosító javaslatokat dolgozza ki.

Ez azután történt, hogy a szocialisták választási bizottsága érvénytelennek és eredménytelennek találta a Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezésére megrendezett pártszavazást. Ugyanakkor mivel a feltett hat kérdés mindegyikében 80 százalék körüli volt az igen szavazatok aránya, s alig néhány száz vokson múlt a szavazás eredményessége, Mesterházy Attila közölte: arra kérik az alapszabály-szerkesztő bizottságot, hogy a pártszavazásra adott válaszok alapján tegyen javaslatot a dokumentum módosítására.

Az MSZP alapszabályának módosításáról a párt kongresszusa november közepén dönthet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását