2024. április 27. - Zita

Mihez kezdenek Gyurcsányék?

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kérdéseiről tart pártszavazást az MSZP június 22-e és 28-a között, azaz a Mesterházy Attila által javasolt kongresszus után.
2011. május 28. szombat 19:46 - HírExtra
Simon Gábor, a testület elnöke az ülést követően újságíróknak elmondta: a választmány támogatta az elnökség javaslatát, s csak a Gyurcsány-platform kérdéssoráról írt ki pártszavazást, azt nem egészítette ki újabb felvetésekkel.

Így az MSZP tagjai június végén dönthetnek arról, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthetik, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A pártszavazás kiírásához a választmány kétharmadának támogatása volt szükséges.
Simon Gábor tájékoztatóján a pártszavazásról folyó választmányi vitát jóízűnek nevezte, hozzátéve, hogy az nem volt érzelemmentes. Elmondta, hogy felszólalt Gyurcsány Ferenc is; szavai szerint a volt kormányfő azt hangsúlyozta, hogy nem az elnöki poszt megszerzése érdekében indítványozott pártszavazást, hanem azért, hogy az MSZP-n belüli viszonyokat tisztázzák.

Azzal kapcsolatban, hogy a voksolást csak a Mesterházy Attila által kezdeményezett kongresszus után tartják meg, kifejtette: így lehetőség nyílik arra, hogy ezekről a kérdésekről előbb a párt nyilvánossága előtt vitatkozzanak, majd azután döntsenek.

Kitért arra is, hogy a pártszavazás előtt az MSZP országos és helyi tagnyilvántartását frissítik.
Gyurcsány Ferenc április végén ismertette, hogy platformja, a Demokratikus Koalíció pártszavazást kezdeményez. Ezt a szocialisták több vezető politikusa is bírálta. Mesterházy Attila pártelnök az MTI-nek azt mondta: fontos, hogy az MSZP visszaszerezze hitelességét, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. Balogh András elnökhelyettes úgy értékelte: Gyurcsány akciója - amely mögé a sajátján kívül egyetlen platform sem sorakozott föl - káros a baloldalnak. Szanyi Tibor elnökségi tag arról beszélt, nem rendítené meg az MSZP-t Gyurcsány távozása, Puch László pártigazgató pedig lényegében fel is szólította erre az fn.hu-nak adott interjújában.

Mivel az MSZP alapszabálya szerint a pártszavazást ki kell írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a kérdések megjelölésével kéri, a Gyurcsány-platform megkezdte az aláírásgyűjtést. Tájékoztatásuk szerint az ívet néhány nap alatt ezeregyszázan szignálták.

Miután azonban az elnökség két héttel ezelőtti maratoni ülésén a szocialista frakció is támogatta Mesterházy Attila javaslatát, amely arra kérte a választmányt, hogy írjon ki pártszavazást, a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy befejezi az aláírásgyűjtést. A pártelnök akkor az MTI kérdésére elismerte, a frakcióülésen felvetődött, hogy a korábbi kormányfő által kezdeményezett kérdéseken kívül mást is szavazásra bocsássanak, végül azonban az elnökség ennek ellenkezőjét javasolta.

A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan voksolt. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását