2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mesterházy a dilettantizmusról

A kormányzás elmúlt egy évét a hatalmi arrogancia, a dilettantizmus és a megszorítás jellemzi - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón.
2011. május 27. péntek 09:43 - HírExtra
Szerinte "perverz társadalompolitikát" valósít meg a kormány, mert "a gazdagokat tovább gazdagítja, a szegényeket pedig tovább szegényíti". Az is nyilvánvaló, hogy a munkaadók oldalára állt, elfordulva teljes mértékben a munkavállalóktól - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint ez a kormányzás torz demokráciafelfogást tükröz. Véleménye alapján a kabinet a saját hatalma bebetonozása érdekében minden területen a jogállami normák lebontására törekszik. A Matolcsy-féle gazdaságpolitika pedig "teljesen zsákutcás irányt vesz", amelynek a következménye a folyamatos, állandó, sőt egyre fokozódó megszorítás.

Ennek a kárvallottjai pedig azok az emberek lesznek, akik amúgy is nehéz sorban élnek - mutatott rá a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz plusz munkahelyek teremtését ígérte, ezzel szemben munkahelyek szűnnek meg.

A szocialista politikus példaként említette a pedagógusokat: szerinte ha megemelik az óraszámot vagy csoportokat vonnak össze, annak elbocsátások lesznek a következményei. A szakmai szakszervezetek szerint 30-50 ezerre tehető azoknak a pedagógusoknak a száma, akik elbocsáthatóak lehetnek - mondta az MSZP elnöke. Utalt arra is, hogy az egészségügyben dolgozók sem jutottak nagyobb megbecsüléshez - mint azt a Fidesz ígérte -, hiszen egyre több orvos és rezidens kívánja elhagyni az országot.

Mesterházy Attila szerint a gazdaságban ígért markáns fellendülésnek sincs nyoma; szerinte Magyarország elszigetelődik, a kormány "mindenkivel szemben szabadságharcot vív", s ennek "egyre több magyar áldozata van". Ennek a "zsákutcás gazdaságpolitikának" a következményeit a magyar adófizetők fogják megfizetni "az elkövetkező három-négy-öt évben" - fogalmazott a politikus.

Szerinte láthatóan a kormány úgy gondolja: a kétharmados többség "felhatalmazza őket, hogy bármit, bárhol, bárkivel megtegyenek". Úgy gondolják, hogy nincs kontroll felettük, "ezért senki sincs biztonságban" - jelentette ki az MSZP elnöke.

Mivel a Fidesz-kormány senkinek a véleményére sem kíváncsi, ezért az MSZP egy "alternatív társadalmi érdekegyeztetésbe" kezd, helyi és országos szinten egyaránt - mondta Mesterházy Attila.

A pártelnök Gyurcsány Ferencre és a pártszavazásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: "Gyurcsány Ferenc - ahogy nézem - folyamatosan a médián keresztül fogalmazza meg az álláspontját, s jobb lenne, ha ezeket a vitákat a belső fórumokon tartanánk".

"Alapvetően azonban a választmány fogja szombaton eldönteni, hogy milyen formában, milyen kérdések mentén kerüljön kiírásra a pártszavazás" - hangsúlyozta a pártelnök. Rámutatott: "én azt képviselem az elnökségi döntés kapcsán is, hogy (...) hat kérdésről kell kiírni most a pártszavazást, s lehetőleg még júniusban, a politikai szezon vége előtt le is kell bonyolítani".

Erre fogok előterjesztést tenni a választmány ülésén is szombaton - közölte az MSZP elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását