2024. május 2. - Zsigmond

3:1 Rogán és Cserpalkovics javára

Az Országgyűlés hétfőn határozati javaslatban kezdeményezte a Közszolgálati Közalapítvány felállítását, három közalapítvány beolvasztásával.
2010. szeptember 15. szerda 16:22 - Bagics Bence
A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által előterjesztett határozat alapján a közalapítvány létrejötte után megszűnik a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete.

A határozat szerint a Közszolgálati Közalapítvány célja a szabad és független közszolgálati médiaszolgáltatás, valamint a szólás- és sajtószabadság, és a tájékoztatás függetlenségének, kiegyensúlyozottságának, illetve tárgyilagosságának garantálása a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda függetlenségének és társadalmi felügyeletének biztosításával együtt.

A kuratórium


A közalapítvány irányító szerve a kuratórium, amely az Országgyűlés által választott tagokból, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által delegált elnökből áll. A kuratórium feladata a közalapítvány vagyonával való gazdálkodás, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatók vezérigazgatóinak kinevezése, illetve díjazásának megállapítása.

Az Országgyűlés hétfőn határozati javaslat formájában döntött arról, hogy eseti jelölő bizottságot hoz létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjainak jelölésére. A Cser-Palkovics András és Rogán Antal képviselők által jegyzett javaslat értelmében, a bizottságban az országgyűlési képviselőcsoportok egy-egy képviselője vehet részt.

A jelölőbizottság tagjai az országgyűlési képviselőcsoportok egy-egy képviselőjéből állhat, akiknek szavazati joga - az állandó bizottságokra vonatkozó szabályoktól eltérően - a képviselőcsoportokat megillető mandátumok arányában oszlik meg.

A jelölés

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében a médiatanács tagjait jelölőbizottság egyhangú szavazással tehet javaslatot, ugyanakkor amennyiben a kijelölt határidőn belül nem tud négy tagjelöltet javasolni, akkor a jelölőbizottság a szavazatok legalább kétharmadával is javasolhat jelöltet. Amennyiben a jelölési körben sem sikerülne dönteni a jelöltekről, abban az esetben az Országgyűlésnek egy új jelölőbizottságot kell felállítania.

A jelölőbizottság elnökére a kormánypárti, alelnökére az ellenzéki képviselőcsoportok tesznek javaslatot a bizottsági tagságra jelöltek köréből. A jelölőbizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására az Országgyűlés elnöke terjeszt elő javaslatot az Országgyűlésnek, amely vita nélkül határoz ebben a kérdésben.

A médiatanács az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódja, az új szervezet elnökét és négy tagját az Országgyűlés választja 9 évre a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A médiatanács elnöke és tagjai olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek lehetnek, akik legalább három éves gyakorlattal rendelkeznek egyebek mellett a műsorterjesztés, vagy a médiaszolgáltatás, illetve a média hatósági felügyelete területén.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását