2024. május 9. - Gergely

Nyit a Parlament

Ma kezdődik a Parlament őszi ülésszaka, mégpedig napirend előtti, illetőleg tíz napirendi ponttal. Az előzetes tervek szerint a délutáni műszak este tízig tart.
2010. szeptember 13. hétfő 13:01 - Szabó Noémi
Kossuth tér 1-3.
Az Országház, bár csak százéves múltra tekint vissza, az ország szimbólumává vált. Így a Parlament a legismertebb politikai intézményünk. Egy 2004-es felmérés szerint az állampolgárok 94%-a hallott már tevékenységéről. Az Országgyűlésbe, mint intézménybe vetett bizalom azonban a különböző közvélemény-kutatások tükrében csak közepesnek mondható. Legmagasabb a rendszerváltás időszakában volt, s a ciklusonkénti és időszakonkénti ingadozásoktól eltekintve, tendenciáját illetően inkább csökkenő.
Amennyiben a T. Ház képviselői már az esti filmet családi körben szeretnék megtekinteni, akkor mindez rövidebb vitaidőkeretekkel járható lehet. Természetesen, ha mindebben partnerek a partok delegáltjai, illetőleg az országgyűlés elnöke is.

Napirend előtt emlékezik meg az országgyűlés elnöke, Dr. Kövér László (Fidesz) a szeptember elején Korfun elhunyt Bánffy György Kossuth-díjas színművészről, aki 1990 és 1994 között az MDF frakciójának tagja volt. Valamint megemlékeznek az egy hete Afganisztánban elesett magyar katonáról is.

Új arc


Még ezen blokkon belül teszi le ünnepélyes esküjét Dr. Stágel Bence (KDNP), aki Schmitt Pált váltja az Országgyűlésben. A Fidesz-KDNP lista 62. helyén szereplő képviselője úgy juthatott pozícióhoz, hogy a választásokat követően Schmitt Pált köztársasági elnöki magasságba emelte Orbán Viktor.

A miniszterelnök lehetőséget kap – még napirend előtt – a felszólalásra, melynek tervezett időkerete mintegy húsz perc lesz, de lehetősége nyílik ezt túllépni – fővesztés terhe mellett – mely a frakciók részéről hosszabb reagálási időkorlátként jelenik meg.

Költséget vetnek

Már napirendi pontként kívánnak majd dönteni a T. Házban dolgozók arról, hogy a 2009-es költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájának keddi lezárását követően még gondolkozhassanak, brainstormingolhassanak egy kicsit, és a módosító javaslataikat – melyek valószínűsíthetően az utolsó néhány álmatlan éjszaka forgolódásainak eredményei lesznek majd – jövő hétfő 16 óráig nyújthassák be.

De nem csak a tavalyi költségvetés törvényjavaslata kerül előtérbe a nap folyamán, hanem a jövő évre előirányzott is. Itt nem kívánnak mást a képviselők, mint, hogy a tárgyalás és törvényhozatal során úgy térjenek el a Házszabálytól, hogy a módosító javaslatok december 20-ai szavazását követően a zárószavazásra a Jézuska érkezése előtti napon, azaz december 23-án kerüljön sor.

Mindezzel, és az Országgyűlés 2010. őszi ülésszakának munkarendjének-, valamint a mai napirendi pontok elfogadásával fél hat körül végeznek a képviselők. Ekkor sziesztára vonulhatnak, de a pihenés feltehetően nem lesz teljesen felhőtlen, hiszen ekkor kerül sor az Európai Tanács ülését megelőző Konzultációs ülésre.

A valódi munka


Amennyiben ezt követően még bírják a robotot a T. Ház dolgozói – tehát határozathozatalra képes létszámmal térnek vissza a patkóba – akkor nagyjából fél hét magasságában olyan fontos témákban hozhatnak döntéseket s tehetnek javaslatokat, mint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény más szolgálati viszonnyal összefüggő módosítása. A sürgős tárgyaláshoz majdan a jelenlévők 2/3-ának „igen” szavazata szükségeltetik, ahogy a mentelmi ügyek érdemi tárgyalásához is minimálisan erre az arányra van szükség.

De önálló indítvánnyal jelentkezik majd a nap folyamán Dr. Cser-Palkovics András és Rogán Antal (Fidesz) is, mégpedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításának tárgykörében.

Valamint a határozathozatalokat követően, szintén a Fidesz részéről Dr. Kövér László, Pokorni Zoltán és Révész Máriusz indítványát tárgyalják részletes vita keretében az ügyben, hogy bevezetésre kerüljön-e az iskolai Nemzeti Összetartozás Napja a határon belül és kívül élő fiatalok közti kapcsolatok kialakításának elősegítése céljából.

Ezek mellett terítékre kerül a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslat, továbbá az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosítása is.

Az este során majd még vita és határozathozatal zajlik a magyar-horvát államhatárt keresztező szénhidrogén szállító vezetékek építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről is.

Tehát televíziót bekapcsolni, adás következik...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását